Градоначелник Петковић: "Одговорно тврдим да грађани Ужица све време пију исправну воду и да ће тако бити и убудуће"
01/02/2018

Градоначелник Петковић: “Одговорно тврдим да грађани Ужица све време пију исправну воду и да ће тако бити и убудуће”

Поводом  јавног оглашавања Марине Вукашиновић биолошкиње запослене у ЈКП ”Водовод” у којима она износи ничим утемељене тврдње да технолошки поступак који се примењује у Пројекту реконструкције и доградње Фабрике за прераду воде ”Петар Антонијевић” на Церовића брду у Ужицу, неће обезбедити могућност коришћења воде са акумулације Врутци и да треба одустати од даље реализације овог Пројекта, обавештавам јавност:

Уз свесрдну финансијску, техничку и административну помоћ Владе Републике Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у децембру 2017. године успешно је завршена прва фаза Пројекта што је био неопходан услов да потпредседница Владе и министарка Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић донесе одлуку да се одмах крене у реализацију друге фазе Пројекта.

Са задовољством констатујемо да су Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Град Ужице у веома кратком времену, уз велике напоре и добру сарадњу, припремили конкурсну документацију на основу које је 31.01.2018. године објављена Јавна набавка за другу фазу Пројекта.

Сву документацију за овај Пројекат као и испитивања на акумулацији Врутци израдио је Институт ”Јарослав Черни” из Београда, на основу пројектног задатка кога су сачинили најеминентнији стручњаци из области заштите вода и водоснабдевања. Стручни тим био је састављен од 25 чланова од којих је било девет доктора наука.

Израду комплетне документације која је добила све потребне законом прописане сагласности финансирала је Републичка дирекција за воде.

Успешно завршена прва фаза Пројекта, показало се у пракси, знатно је побољшала технолошки процес прераде воде са Сушичких врела.

Одговорно тврдим да су грађани Ужица који се снабдевају пијаћом водом са овог постројења све време пили исправну воду и да ће тако бити и убудуће.

Сви ми који руководимо Градом и ЈКП ”Водовод” верујемо реномираним, светски признатим стручњацима у Институту ”Јарослав Черни” који својим потписом стоје иза предложеног решења. И нико од нас није у изјавама госпође Вукашиновић видео ниједан ауторитет као научно доказану подршку њеном ставу.

Јавне медијске наступе поменуте госпође сматрам штетним. Осим што их није смела јавно износити без одобрења директора, они могу код неупућених произвести непотребну сумњу у сврсисходност Пројекта који је најважнији за живот грађана Ужица и развој привреде у њему. Такође, како се такви поступци у складу са кривичним Законом Републике Србије могу окарактерисати као узнемиравање јавности и изношење нетачних података путем средстава јавног информисања, против наведене ће бити у најкраћем року покренуте законом прописане радње.

Желим још једном да се захвалим Влади Републике Србије, потпредседници Владе и министарки Зорани Михајловић и њеним сарадницима на великој финансијској и стручној подршци, без које Град Ужице не би био у могућности да добије технолошки најмодернију фабрику пијаће воде и тако реши највећи проблем са којим се суочио у последњих неколико деценија.

 

01.02.2018. године

                                                                                                     ГРАД УЖИЦЕ

ГРАДОНАЧЕЛНИК

Тихомир Петковић