Градоначелници Ужица и кинеског Харбина потписали споразум о братимиљењу
30/11/2018

Градоначелници Ужица и кинеског Харбина потписали споразум о братимиљењу

Ужице, 30. новембар: Градоначелник Ужица Тихомир Петковић и градоначелник кинеског града Харбина Сун Џ потписали су данас у Ужицу Споразум о братимљењу, а у знак пријатељства у насељу Пора је озваничена Харбинска улица и отворен Парк пријатељства.

Градоначелник Петковић је навео да је ово прилика да доста научимо од наших пријатеља из Кине и успоставимо сарадњу са привредницима из Харбина:

“Харбин, који има 11 милиона становника, један од десет највећих градова у Кини, главни град покрајине Хејлунгђанг у Манџурији и политички, културни, економски, телекомуникациони и научни центар североисточне Кине. С друге стране, Ужице је центар једне од највећих регија у Србији са великим потенцијалима, али и великом потребом за подршком да би те потенцијале развили. Ја сам сигуран да ћемо уз помоћ наших кинеских пријатеља успети да се развијамо наредних година и деценија.”

Петковић је рекао и да је већ разговарано о успостављању сарадње, пре свега у области туризма јер је Харбин град у коме годишње преко милион становника путује у иностранство и стављање Ужица на мапу кинеских тур оператора, била би велика ствар. Кинеским предузетницима биће понуђена и могућност обезбеђивањa локација по повољним условима за изградњу туристичких објеката, а за инвестиције је отворена и локација будуће индустријске зоне на Белој Земљи, док ће високошколске установе имати на располагању локацију у Крчагову.

Градоначелници два нова братска града открили су таблу у Парку пријатељства

“Ми смо развили већ пријатељске и братске односе и сигуран сам да ћемо се у будућности још више повезивати. Сигурно је да ћемо у области културе, здравства и образовања имати одређене конкретне кораке. Такође, волели бисмо да производи из Ужица дођу до Харбина. Надам се да ће наша два града све више сарађивати, а да ће се Ужице као град све више развијати.” рекао је градоначелник Харбина Сун Џ.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић и градоначелник кинеског града Харбина озваничили су назив Харбинске улице

До братимљења ова два града дошло је на иницијативу Линде Вонг, председнице Jихaи групе која је пре три године донирала средства за изградњу вртића на Пори. Вртић носи име по њој и малишани у њој уче кинески језик.

“Толико пута сам већ била овде и видим да се Ужице мења. Ја сам овом приликом дошла да обиђем и вртић и да видим шта су како наши мали пријатељи, како живе и да ли су мало научили кинески. Волела бих и да Ужичани дођу у Кину и Харбин да виде како се он развија.” казала је Линда Вонг.