Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић још једном позвала младе да се вакцинишу
26/10/2021

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић још једном позвала младе да се вакцинишу

“Тренутна епидемиолошка ситуација на територији града Ужица и даље је нестабилна и несигурна”, истакла је у обраћању медијима градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић. По њеним речима вакцинација је у овом тренутку једини спас и начин да се вратимо нормалном животу. Посебан апел градоначелница је упутила младима, популацији од 18 до 25 година, јер то јесте популација у којој је пренос корона вируса најинтезивнији.

“Закључно са јучерашњим даном, на одељењима Опште болнице Ужице леже 144 пацијента, док је у Ковид болници у Крчагову 112. На дечијем одељењу је 18 деце који су позитивни на ковид. 122 пацијента се воде на дневној болници, а 17 пацијената је у јако тешком стању, имају тешку клиничку слику и налазе се на респиратору. Због података који и даље забрињавају желим да још једном позовем све наше суграђане да се вакцинишу”, истакла је градоначелница, уз подсећање да је ковид 19 једна од највећих здравствених криза које свет не памти.

“Немар и несавесно понашање неће довести до побољшања епидемиолошке ситуације. Сведоци смо да свакодневно у нашем окружењу нажалост губимо драге људе, а да бисмо то спречили једино можемо да апелујемо још једном на све оне који се нису вакцинисали то ураде. У овом таласу је велики број заражених младих људи, који се из неких непознатих или можда њима познатих разлога не одазивају на вакцинацију. Позивам управу ту популацију деце од 18 до 25 година да се вакцинишу, јер пренос ковида 19 је управо сада најактуелнији у овој старосној граници”.

Градоначелница напомиње и да се локална самоуправа све време трајања епидемије понаша веома одговорно, уз поштовање свих мера донетих на републичком нивоу, а по потреби и увођењем додатних градских мера. Подсећа да је Градски штаб за ванредне ситуације у септембру затражио дозволу од Републичког кризног штаба за увођење додатних мера на које нисмо добили одговор, али је одговор стигао у виду нове мере ковид пропусница.

“Не видим разлог да се Републичком крижном штабу или нама овде спочитава зашто и из ког разлога је дошло до увођења ове мере. До њих је дошло како би могли да ставимо ову епидемиолошку ситуацију под контролу и да не долазимо у ситацију да губимо људе, да нас напуштају и умиру. Апелујем и молим све наше суграђане који су се и до сада показали да су врло одговорни да се вакцинишу и да стекнемо тих 80% колективног имунитета који нам је неопходан да се вратимо нормалном начину живота”.

Осврнувши се на протесте који се неколико дана организују у Ужицу због увођења ковид пропусница градоначелница је истакла да свако има право да протествује, али све до оног тренутка док се не угрожавају безбедност људи и имовине. Још једном је замолила младе који и јесу учеснци тих протеста да се вакцинишу и придржавају свих мера најпре у интересу сопственог, а онда и здравља чланова њихових породица и свих суграђана. Такође, градоначелница је нагласила и да све док је на челу овог града неће дозволити да се јавно здравље доводи у везу са политиком.

Начелник Градске управе за инспекцијске послове и Комуналну полицију Зоран Милитаров рекао је да су како је и наложено од стране Републичког штаба надлежне инспекције кренуле у контроле.

“Колико год ми припремали угоститеље у Ужицу на ту потенцијалу меру, она је дошла као изненађење јер у себи садржи један део који њих највише погађа, и то је разлог што је синоћ током контроле од 77 објеката само један радио и имао је уредне ковид пропуснице. Наиме поред оних који се налазе у локалу врши се и контрола запослених. Према нашим подацима у Граду Ужицу тек их је 10%. Ето и одговора на питање зашто поле 22 сата. Могу да се обезбеде један или два запослена после 22 часа да раде, а да је неко увео 24 сата морали би све да затворимо”.

Милитаров додаје и да је чињеница да ће ковид пропуснице бити један од мера која ће постојати дуго времена, јер ћемо морати да научиимо да живимо са короном, која се неће лако ни брзо завршити.

“Главни мото Градског штаба је да ми ово морамо заједно да прођемо, неслагање мора да остане по страни и ми морамо да нађемо решење. Људи морају да схвате да ако су вакцинисани то не значи да не морају да носе маску, ношење маске је обавеза за све. Када правимо анализу контрола, имамо потпуно погрешно схватање код људи, да неко ко је вакцинисан са две или три дозе мисли да му је престала обавеза да носи маску или да се придржава мера социјалне дистанце. Вакцина није намењена да 100% заштити од инфекције, она је пре свега намењена да заустави тај јаки талас, да спречи појаву тешких обољевања и то је један апел свим грађанима да морају да схвате да мере важе за све и вакцинисане и невакцинисане”.

Према последњим подацима у Ужицу је вакцинисано 34 922 особе, ревакцинисано је 33 615 а трећу дозу добило је 10 207 особа. Кинеском вакцином Синофарм вакцинисано је 20 327 особа, Фајзером 8 087, Спутником 5 027 и Астра зенеком 1 448.