Градоначелница Ужица: "Без нових МХЕ на територији града Ужица"
09/03/2021

Градоначелница Ужица: “Без нових МХЕ на територији града Ужица”

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић у свом обраћању медијима данас у Градској кући навела је да Градској управи за урбанизам, изградњу и имовинско-правне послове Града Ужица није упућен никакав захтев нити је ова управа издала било какав документ који се тиче изградње нове МХЕ на територији града Ужица па ни на подручју хидроакумулације „Врутци“.

“Одговорно тврдимо да водоснабдевање града Ужица ниједног тренутна није било угрожено и тако ће и остати. Сви радови који су урађени крајем прошле године, а рађени су по пројекту Института за водопривреду „Јарослав Черни“, а које је водило ЈП „Србијаводе“, урађени су у оквиру инвестиционог плана одржавања – редовног годишњег плана, првенствено се односе на потребе водоснабдевања, а не на потребе искоришћавања хидроенергетског потенцијала” навела је градоначелница.

Према речима др Јелене Раковић Радивојевић радови на адаптацији затварачнице и испуста за гарантовани еколошки протицај (биолошки минимум) на брани „Врутци“ имају за резултат бенефите за град Ужице.

“Први бенефит је да Град постојећу МХЕ, односно објекат МХЕ “Врутци” искључује из система сирове воде, а други бенефит је тај што процес захватања воде који је неопходан за функционисање МХЕ “Врутци”, сада је аутоматски под контролом ЈКП “Водовод”.”

Градоначелница је истакла да су захтеви са протеста који је одржан испред Градске куће везани за издавање грађевинске дозволе за ЈП „Србијаводе“ за радове на брани, неосновани, јер за те радове није ни била потребна грађевинска дозвола, обзиром да су радови били предвиђени њиховим редовним годишњим планом инвестиционог одржавања.

Градоначелница је навели и да Електродистрибуција није добила ниједан захтев, нити је издала техничке услове неком инвеститору за изградњу нове МХЕ на територији града Ужица.

“Позвала бих представнике грађанске иницијативе Либерграф, као и других грађанских иницијатива који су били на скупу да дођу у Градску кућу, да седнемо за заједнички сто, поразговарамо и да на крају струка каже своје мишљење. Сматрам да је у оваквим околностима, када влада корона вирус, непримирно било одржавати скуп који је потенцијално извор преноса инфекције.”