Градоначелница поздравила учеснике градског такмичења у пружању прве помоћи
12/05/2023

Градоначелница поздравила учеснике градског такмичења у пружању прве помоћи

Под слоганом “Све што чинимо, чинимо од срца”, широм света обележава се Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца. Овај дан и недељу Црвеног крста низом активности обележава и Црвени крст Ужице. Градском такмичењу екипа Подмлатка и Омладине Црвеног крста Ужице у пружању прве помоћи, присуствовала је и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“У многобројним ситауцијама правовремено указана прва помоћ спашава живот и зато сам веома поносна на све вас који сте данас овде. Најпре због чињенице да сте спремни да учите, радите тимски и то знање преносите вршњацима”, истакла је градоначелница.

“Желим  да се захвалим свим волонтерима, који дају заиста немерљив допринос заједници и да још једном нагласим да смо сви ми, ваши суграђани, бескрајно поносни што постојите и делујете увек када је то потребно. Поносни смо и на све ваше резулате које постижете на такмичењима са којих се враћате са најсјајнијим одличјима. Промоција хуманих вредности, солидарност и тимски дух данас су нам потребни више него икада, а ја сам сигурна да врлине које ви носите и ширите морају преовладати упркос изазовима. Надам се да ћете нашим најмлађим суграђанима управо ви бити идоли и неко на кога ће се угледати”, додала је градоначелница пожелевши учесницима успешно такмичење.

У Црвеном крсту Ужице прва помоћ је достигла веома висок квалитет о чему сведоче бројни резултати на такмичењима и заинтересованост грађанства за спознавање техника спасавања. Обука у пружању прве помоћи за возаче, запослене, спасиоце, одвија се у складу са европским доктринама и стандардима у овој области, a врше је лиценцирани инструктори и предавачи са дугогодишњим искуством. Истовремено дуги низ година негује се и такмичарска прва помоћ, која је прерасла у спорт који се тренира као и сваки други популарни спорт.

Ученици основних и средњих школа полазници су обука, а стечено знање најпре приказују на градском такмичењу које се традиционално организује у мају месецу. У категорији подмладка учествују екипе из девет основних школа на територији Града Ужица, коју инструктори Црвеног крста више од два месеца припремају у сарадњи са Патронажном службом Дома здравља. Старија категорија омладине, обухвата најчешће средњошколски узраст али не ретко и старије такмичаре који желе да прикажу своје вештине прве помоћи. Победник градског такмичења, представља Град Ужице на вишим нивоима такмичења.

Поред градског такмичења у пружању прве помоћи, у оквиру програма обележавања недеље Црвеног крста у сардњи са Градом организована је обука за монтажу и подела аутоседишта за бебе као и подела пакета хране и хигијене социјално угроженом становништву сеоских месних заједница. У понедељак 15. маја биће одржана традиционална акција добровољог давања крви у дворишту Црвеног крста од 11-15 сати, подела пакета за бебе рођене у недељи Црвеног крста и градско такмичење у реалистичком приказу повреда, стања и обољења.