Градоначелница поздравила учеснице четвртог Сабора Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре
15/10/2023

Градоначелница поздравила учеснице четвртог Сабора Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре

Коло српских сестара Ужице домаћин је четвртог по реду Сабора кола срских сестара Србије, региона и дијаспоре. У Културном центру на Златибору одржана је Свечана академија, којој су поред представница 37 Кола, присуствовали и представници града Ужица и општине Чајетина.

У име домаћина присутне је поздравила председница Кола срспких сестара Ужице Слободанка Мира Станковић Ћирковић, изразивши задовољство и захвалност на указаном поверењу за организацију сабора после Крагујевца, Ниша и Подгорице, али и подсетивши да је коло у Ужицу обележило век постојања, о чему сведочи и недавно објављена монографија под називом “Мисија доброте”.

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић поздравила је све присутне у име града Ужица и истакла да је поносна што може да присуствује догађају чији је домаћин Коло српских сестара Ужице, једна од малобројних организација, која иза себе има век постојања и што је најважније веома активног деловања, нарочито ако се зна да су малобројне организације одолеле утицају историјских, политичких и друштвених догађаја и упркос свим изазовима настављале свој рад.

“Свако време у том веку диктирало је активности, а сестре Кола не само у Ужицу, већ и свим градовима и опшинама из којих долазите прилагођавале су се и несебично пружале помоћ и подршку. Било као болничарке у ратним условима, или неко ко је у сарадњи са бројним хуманитарним организацијама обезбеђивао храну, лекове, гардеробу за оне којима је то било најпотребније. У миру су се посвећивале културно – просветитељском раду, што чине и данас.

Ваша мисија нама даје додатну снагу и мотивацију у настојању да сачувамо наше градове и нашу земљу, да једни другима будемо подршка и у лепим и у тешким временима, јер то је једини начин да у наслеђе онима који долазе оставимо путоказ ка правим и највишим вредностима једног друштва”.

У име општине Чајетина обратио се Милоје Рајовић заменик председника општине Чајетина.

“Мени је припала велика част да вас поздравим у име општне Чајетина и да вам честитам век постојања, са жељом да заједно славите још много деценија. Боримо се заједно са вама за исте циљеве, а један од њих је очување српског села, јер знамо да без јаких села нема ни јаке Србије. Желим вам да се традиција и мисија доброчинства настави и да се преноси на генерације које долазе и да ово буде тек први век постојања”.

У име епископа жичког Господина Јустина присутне је поздравио и благословио овај догађај свештеник Дејан Војисављевић старешина Златиборске цркве.

“На светој литургији у нашим црквама и јутрос смо чули Христове речи које кажу “Ако чините добро онима који вама чине добра каква вам је хвала и ако дајете онима од којих се надате да ћете добити каква вам је хвала, него чините добро и дајте у зајам, не надајући се ничему и плата ће вам бити велика, будите дакле милостиви као што је и отац ваш милостив”. Ви драге у Христу сестре, сте на прави начин схватиле ове речи и непрестано и несебично се трудите да их испуните, чините добро и дајете онима који вам не могу вратити, јер и сами оскудевају. Зато ће и ваша награда од Бога бити велика”.