Градоначелница обишла радове на енергетској санацији "Прве основне школе краља Петра II"
18/01/2024

Градоначелница обишла радове на енергетској санацији “Прве основне школе краља Петра II”

“Радови на енергетској санацији ове школе одвијају се предвиђеном динамиком и у складу са уговором који је потписан са извођачем. Како је у питању школа коју похађа велики број ученика, све радове изводимо на начин да се настава не омета, па смо овај зимски распуст искористили за велики посао замене столарије”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић после обиласка радова који се тренутно изводе у “Првој основној школи краља Петра II”. Реч је о великој енергетској санацији вредној 66 милиона динара, коју узаједничким средствима финансирају Министарство рудраства и енергетике и град Ужице.

Сам податак да је замењено око 100 прозора довољно говори о томе колико ће ова санација значити у погледу унапређења услова за рад и учење, а према речима градоначелнице, оствариће се и значајне уштеде енергената.

“Подсетићу да смо најпре урадили санацију крова, сада и замену столарије и да нас на пролеће очекује израда фасаде са термоизолацијом. Такође, мењамо и унутрашњи систем грејања односно радијаторе и цеви, а урађена је и вентилација за фискултурну салу. Циљ нам је да енергетску ефикасност у нашим школама и вртићима подигнемо на највиши ниво, и после свих радова у већини основних школа сагледаћемо могућности и надамо се уз подршку ресорних министарстава, успети да енергетски санирамо и објекте средњих школа”, нагласила је градоначелица подсетивши да се ускорто очекује и почетак радова на енергетској санацији вртића “Невен”.

Поред замене столарије, ради се на изради термичке изолације таванског простора, а како истиче Немања Попадић из фирме “Фриго лајн” која изводи радове, по завршетку грејне сезоне уследиће радови на замени грејног система и средином марта кренуће се у израду термоизлоцаије и фасаде са спољне стране објекта.

Према речима Нине Вукић директорке “Прве основне школе краља Петра II” иако се са радовима кренуло почетком децембра ниједан час није изгубљен и све се ради у договору са извођачима, како се процес наставе не би ометао. Тако ће истиче бити и у наредном периоду уз посебну бригу о безбедности ученика.

Ово је иначе највеће улагање у објекат стар 140 година, јер последња већа реконструкција је рађена 1980. године када је дограђен нови део школе. У наредном периоду размотриће се и могућности за радове који нису обухваћени овим пројектом, а односе се на уређење зидова и подова у најстаријој ужичкој основној школи која броји 1100 ученика и око 100 запослених.