Градоначелница на промоцији ужичких издања на 65. Међународном сајму књига у Београду
25/10/2022

Градоначелница на промоцији ужичких издања на 65. Међународном сајму књига у Београду

У календару културних дешавања југоисточне Европе централно место већ деценијама припада Међународном београдском сајму књига. На овој, регионално највећој манифестацији посвећеној књизи, традиционално се представљају и ужички издавачи. Ове године ужичко издаваштво представљено је са 54 издавача и 251 насловом књига и периодике. Централној промоцији издања присуствовала је и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Радује ме што након двогодишње паузе због ковида,  овог октобра, могу да  вас поздравим у име града Ужица, који годинама подржава заједнички наступ издавача из нашег краја на Међународном сајму књига у Београду, једној од најзначајнијих сајамских манифестација посвећеној књизи у овом делу Европе”, истакла је обраћајући се присутнима градоначелница.

“Књиге су, као што неко рече наши “компаси, телескопи, мапе, које су неки људи припремили да нам помогну, да нас усмере како да пловимо по опасним морима људског живота”. Оне нам пружају шансу да учимо и стичемо знања о свету који нас окружује и нама самима,  која ће нам у животу пружити највећу слободу. При том, није важно колико књига имамо, него колико смо их прочитали”.

Она је подсетила да је ужички крај изнедрио велики број оних који имају и увек ће имати запажено место међу књижевним именима.

“Поменућу само Милутина Ускоковића, Љубомира Симовића, Милована Витезовића, Љубивоја Ршумовића, Милосава Тешића, Светислава Басару који су оставили непорецив траг у српској књижевности. За нас је то разлог више да, у складу са могућностима, дајемо подршку насловима  који заслужују да угледају светлост дана. Наставићемо са праксом да сваке године стручна и независна  комисија бира најбоље садржаје и опредељује средства за подршку квалитетном и занимљивом штиву”.

65. Међународни сајам књига отворен је до 30. октобра, а штанд ужичких издавача налази се у Хали 4 београдског сајма.