Градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић: Развијамо град, штитимо животну средину
04/01/2021

Градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић: Развијамо град, штитимо животну средину

Ужице од ове године први пут у историји града води жена. Нова градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић у наредном периоду имаће изазован задатак – да ужичку привреду унапреди, започне нове и заврши започете пројекте, а све то уз борбу против аерозагађења које Ужичане сваке године током грејне сезоне оставља у смогу.

Са градоначелницом др Јеленом Раковић Радивојевић, разговарали смо о приоритетним инфраструктурним пројектима и капиталним инвестицијама, међу којима су тунел Кадињача, дуго година најављивана, а досад нереализована обилазница око Ужица, као и о корацима које ће Град предузети како би Ужичани “лакше дисали.”

Недавно је усвојен буџет града за 2021. годину од око 3 милијарде динара. За које инфраструктурне пројекте ће бити издвојено највише новца?

Највише новца је опредељено за реконструкцију и изградњу путне инфраструктуре, нова саобраћајна решења у нашем граду, решавање питања недостајућих паркинг места, изградњу комуналне инфраструктуре, укључујући пројекте даљег ширења водоводне мреже као и изградњу недостајуће фекалне и кишне канализације (Турица и Бела Земља). Планирана су средства за даљи развој туристичких потенцијала у нашем граду, пре свега када је реч о наставку реконструкције Старог града.

Крећемо и са пројектом реконструкције малог базена на Градској плажи. Буџетом смо обезбедили и потребна средства за планиране инвестиције у објекте образовања, даље ширење капацитета Предшколске установе, као и за пројекте енергетске ефикасности јавних објеката. Укупно смо буџетом планирали око 700 милиона динара за капиталне пројекте, а очекујемо и додатну, значајну подршку ресорних министарстава.

Као један од битних пројеката је и изградња дуго најављиване обилазнице око Ужица. Недавно сте имали разговор са министром грађевинарства на ову тему. У којој је, тренутно, фази пројекат обилазнице и када би могао да се очекује почетак изградње?

Град Ужице је још 1990. године започео активности на изградњи обилазнице којом би се део трасе државног пута I б реда број 28 изместио из ужег градског језгра. Имајући у виду конфигурацију терена, неповољну саобраћајну инфраструктуру града, те интензиван транзитни саобраћај на три државна пута која пролазе кроз центар града, као и оптерећеност градске мреже улица локалним саобраћајем, реализацијом овог пројекта решавају се дугогодишњи проблеми Ужица: аерозагађеност као последица утицаја саобраћаја, безбедно одвијање саобраћаја, повећање протока саобраћаја.

Радови су започињали 1993. па 2006 год. када је изведен мањи део радова. Имовинско-правни односи су решени на комплетној траси. Обилазница је дуга 4.846 метара и обухвата денивелисану раскрсницу и мост (дужине 252 метра). Потребно је поново урадити пројекат према важећим законским прописима, а процена вредности извођења радова је око 13 до 15 милиона евра. Од великог је значаја реализација овог пројекта и верујемо да смо на путу да то и остваримо уз обећану подршку Владе.

Како теку разговори у вези са изградњом тунела Кадињача? Када можемо да очекујемо почетак радова? Шта је урађено досад, а шта предстоји?

Више од 70 година се у ужичком крају говори о овом објекту који би отворио и повезао Средње подриње и Републику Српску (БиХ) са златиборским и шумадијским регионом. Од 2013. године Град Ужице и Општина Бајина Башта интезивно раде на прикупљању средстава и пројектовању техничке документације за пројекат Тунел Кадињача. Завршен је идејни пројекат, а компанија Power China је потенцијални финансијер и извођач радова. До сада су финансирали и помогли реализацију пројектне документације и Делегација Европске Уније у Србији са 235.000 евра као и Министарство привреде са 26 милиона динара. Урађени су претходна студија оправданости, генерални пројекат, идејни пројекат са допунских 18 пројеката и дати локацијски услови. Овај ниво документације је довољан да се отпочну преговори и уговори изградња Тунела Кадињача.

Који су најбитнији пројекти града када је у питању заштита животне средине?

Свесни значаја здраве животне средине буџетом смо за наредну годину планирали средства од преко 630 милиона динара за реализацију пројеката и других активности у оквиру ове области. Конверзија котларнице Дома здравља и Центра за мајку и дете реализоваће се почетком наредне године. Пројектом реконструкције здравственог центра, осим постизања бољих услова за пацијенте и за рад запослених, постићи ћемо и побољшање система грејања у болници. Пројектом енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама у Србији (SECO), који финансира Влада Швајцарске, побољшаће се енергетска ефикасност пет школских објеката. Вредност је 186,5 милиона динара, а котларнице спортске хале у Крчагову 4 милиона.

Планира се израда пројеката реконструкције и енергетске ефикасности у основним школама и јавним објектима (Музичка школа, обе техничке школе, Народна библиотека Ужице), за шта је опредељено 40 милиона динара. Ужице је и део програма унапређења инфраструктуре у животној средини (EISP2), којим се реализује “Пројекат развоја примарне селекције”, а који финансирају Република Србија, Шведска и ЕУ. Овим пројектом је предвиђена набавка комуналне опреме, контејнера и канти, за покривање целе територије града, као и набавка камиона. Пројекат почиње у другој половини 2021. године, а њиме ће се решити проблем примарне селекције на целој територији града. Износ средства планираних за реализацију предстојећег пројекта је нешто више од 314 милиона динара.

Један од највећих проблема Града сваке године је питање аерозагађења. Град је претходних година давао субвенције за подстицање енергетске ефикасности. Колико је за ову сврху опредељено новим буџетом и шта грађани могу да очекују?

Већи део претходно наведених пројеката планираних за наредну годину су управо у вези са борбом против аерозагађења. Само за ту сврху буџетом Града су планирана средства за 2021. годину у износу већем од 300 милиона динара. За индивидуалне стамбене објекте, за које Град Ужице од 2015. године спроводи пројекат за суфинансирање мера енергетске ефикасности индивидуалних стамбених објеката на својој територији и који се показао као добра мера у борби против аерозагађења, буџетом за наредну годину су планирана увећана средства у износу од 45 милиона динара.

Цена прикључка на гасификациону мрежу за све грађане Ужица ће у наредном периоду бити нижа и од овогодишње, не само за оне који буду корисници субвенције од стране града. Досадашње искуство је показало да је највећи број грађана заинтересован, управо, за суфинасирање котлова на гас, те ће сигурно у наредном периоду највећи део средства планираних у ове сврхе бити издвојен за исту намену. У оквиру мера енергетске ефикасности Град Ужице је претходне две године издвојио средства и за уградњу спољне изолације зидова стамбених зграда удруживањем са стамбеним заједницама, што ће наставити и у наредном периоду.

Када би могла да почне изградња Регионалног постројења за пречишћавање отпадних вода?

Већ се раде стручне студије и пројекти потребни за Регионално постројење за прераду отпадних вода у Пожеги, где Град Ужице и ЈКП “Водовод” дају свој пун допринос. Не може се са сигурношћу рећи када ће постројење бити изграђено, јер то зависи од много фактора, али верујемо да ћемо успети да у оквиру плана 2020.-2025 изградимо постројење и да га пустимо у рад.

Пројекат обнове Старог града у Ужицу је и даље у току. Докле се стигло са радовима, будући да је завршетак био предвиђен за ову годину?

Конзервација и реконструкција ужичког средњовековног града Николе Алтомановића, зиданог у 14. веку, настављена је и ове године. Министарство трговине, туризма и телекомуникација је за зидање цитаделе издвојило 22 милиона динара, Град је учествовао са 10 милиона. Министарство културе издвојило је 8 милиона, колико и Амбасада Сједињених Америчких Држава. Завршени су радови на конзервацији горњег и средњег града, при крају су и радови на конзервацији доњег града.

Иако су ове године били отежани услови за рад, како због вируса Ковид-19 тако и због лоших временских услова, радови на изградњи цитаделе добро напредују. Сазидана је кула, ради се конструкција крова као и челична конструкција казамата. Са министарством је потписан анекс уговора до краја маја 2021. године, а надамо се да ће радови бити готови пре тог рока. Охрабрује чињеница да ће држава наставити да улаже у реконструкцију ужичке тврђаве, што је и потврдила министарка туризма, трговине и телекомуникација Татјана Матић на састанку који је са градским руководством одржан недавно.

Град је ове године средства предвиђена за новогодишње манифестације преусмерио за лечење болесне деце. Да ли се разматра формирање неког наменског фонда?

Годином која је за нама нико није задовољан. Оваква година изискује неке нове подухвате и суштински мења планове јер овај кобни вирус који нас је заробио то захтева од нас. Одлука да средства предвиђена за новогодишње манифестације преусмеримо за лечење болесне деце ја сасвим исправна, логична и једногласна у времену у којем живимо. Деца су наша будућност и сасвим је нормално да у овако тешком тренутку, када се наши суграђани боре да преживе овај вирус, новац који смо определили, за ипак неко боље време, сада преусмеримо за лечење болесне деце. Грађани су разумели на прави начин нашу намеру и подржали нас у томе. Не размишљамо о формирању наменског фонда за лечење деце, али морам истаћи да је у буџету Града, за 2021. годину планирана одређена сума новца за ту намену и тако ће увек бити.

 Од 2013. године били сте директорка Опште болнице у Ужицу. Како сте задовољни стањем у здравству и како ужичка болница подноси терет пандемије?

Да, од 2013. године, па до августа ове године, сам била директорка ужичке болнице и пандемија ме је затекла на том месту. Заиста нимало није лако борити се против непознатог, невидљивог непријатеља и руководити целом том акцијом, али изазов је велики. Спасавање људских живота је највећа мисија и оваквог тешког времена. Држава је обезбедила добре услове за ту неравноправну борбу, имали смо и имамо довољно медикамената, заштитне опреме, добили смо нове апарате који живот значе и то све кошта. Велика средства се одвајају за здравство.

Морам истаћи велику пожртвованост, храброст, знање и вољу мојих колега, лекара, медицинских сестара, техничког особља и хигијенских радника који су изгарали и још увек изгарају у тој борби за људске животе. Они су тихи хероји нашег времена и поносим се њима. Ужичка болница је од почетка пандемије показала висок степен организованости и била је успешна у лечењу пацијената оболелих од кобног вируса, а тај висок ниво је задржала и данас, тако да наша болница сасвим добро подноси терет ове епидемије, захваљујући истрајности њених запослених.

Извор:eKapija/Град Ужице