Градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић: "Нове студијске програме ускладити са потребама привреде"
12/02/2021

Градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић: “Нове студијске програме ускладити са потребама привреде”

Увођење нових студијских програма који ће бити усклађени са потребама привреде тема је о којој је разговарано на данашњем састанку одржаном у Градској кући, а коме су присуствовали представници Универзитета у Крагујевцу, Педагошког факултета у Ужицу и представници Града Ужица.

Градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић истакла је да се на састанку разговарало пре свега о проблемима везаним за студијске програме на Педагошком факултету као и о томе да се заједничким снагама помогне да студијски програм педагогије почне са радом на Педагошком факултету.

“На састанку смо причали о томе шта је Град у протеклом периоду урадио за високошколско образовање, где смо навели да је отворен студенски дом у Крчагову, Старап центар, затим реконструисана зграда намењена за високо образовање у Крчагову, урађена по свим европским стандардима. Такође, причали смо и о поштовању епидемијских мера на Педагошком факултету за време трајања пандемије Ковид 19, где је настава функционисала онлајн и све је било у најбољем реду.

Надамо се да ће се сарадња Града, као што је то до сада било, са Учитељским факултетом и Универзитетом у Крагујевцу наставити. Покушаћемо све што је до нас да спроведемо, да се млади у нашем граду образују и да их привучемо да остану, наравно у сарадњи са нашим привредницима. Потребно је направити студијске програме повезане са малим и средњим предузећима, оно што је најбитније да млади заврше факултете и да остану у нашем граду, да овде нађу своје радно место.”

Ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић

Према речима ректора Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненада Филиповића циљ данашње посете је отварање питања сарадње између Града Ужица и Факултета педагошких наука односно Универзитета у Крагујевцу,  да се види који су то проблеми и начини сарадње и како то може да се побољша.

“Поред нових студијских програма који су уведени, постоји нови смер педагогије који је још увек у процесу акредитације и сви желимо да он добије пролазност како би успешно био акредитован. То је јако битно за овај регион, за Ужице јер желимо на тај начин да што више младих људи образујемо у разним областима које нису заступљене и које су битне за ову средину. Идеја је да Универзитет заједно са свим својим капацитетом, који броји 12 факултета, покуша да обједини што више заједничких студијских програма. Факултет у Ужицу се бави друштвено-хуманистичким пољем и веома је напредан у циљу обучавања учитеља за разне области. Надамо се да ћемо успети да заједно са целим факултетом направимо нешто ново што би било атрактивно на тржишту и што би значило овом региону.”

Ректор је навео да је Универзитет препознат од стране ресорног министарства као један од најбољих који је одговорио на пандемију корона вируса и да су настава и испити успешно одрађени.

Проф. др Снежана Маринковић, декан Педагошког факултета у Ужицу истакла је да веома битно то што је данас разговарано о проблемима високог образовања ипрограма које Педагошки факултет у Ужицу намерава да акредитује.

“Величина једног града се мери по томе да ли има факултет и академију, колико има средњих и основних школа. Уколико је универзитетски и факултетски град он добија на тежини. Уколико има попуњена сва места у средњим школама и факултетима тај град има будућност јер млади остају у том граду, остају у овој земљи. За факултет је веома значајно да локална самоуправа створи амбијент да људи могу да остану ту. Поред подршке коју већ имамо кроз добијени студенски дом важан је и квалитет живота у Ужицу и Западној Србији тј. да привреда добро ради, да се направи добар амбијент и за самозапошљавање и за останак људи у Србији” навела је Маринковић.