Град за субвенционисање мера аграрне политике издвојио 27,5 милиона динара
30/05/2018

Град за субвенционисање мера аграрне политике издвојио 27,5 милиона динара

Град Ужице је ове године определио 27,5 милиона динара за субвенционисање мера аграрне политике и како је најавила Сања Јанковић, члан Градског већа задужена за пољопривреду, конкурс ће бити расписан 11. јуна. Конкурс ће бити отворен до утрошка средстава, а ужички пољопривредници моћи ће да конкуришу за средства из области сточарства, воћарства, набавке механизације, органске производње и одрживог коришћења пољопривредног земљишта.

Чланица Градског већа задужена за пољопривреду Сања Јанковић

Јанковићева је навела да је ове године издвојено 3,5 милиона динара више него лани и субвенције могу бити у укупном износу до 250 хиљада динара јер пољопривредници могу да конкуришу за више мера из различитих области.

“У области сточарства биће субвенционисана набавка стеоних јуница, телади и јагњади, а максималан повраћај средстава је 250 хиљада динара” – рекла је Јанковићева и додала да за ову меру града могу конкурисати пољопривредници који имају до 19 грла стоке.

Они који имају већи број грла, мораће да се обрате Министарству пољопривреде. И ове године ће бити настављена сарадња са Фондацијом Ана и Владе Дивац која је прошле године резултирала субвенцијама усмереним на развој овчарства и козарства.

Највећа заинтересованост пољопривредника код мера за воћарство је набавка система за наводњавање, мрежа за засене и садни материјал за које је максималан повраћај средстава до 100 хиљада. До 100 хиљада повраћај је и за набавку механизације.

“Желимо да се више људи бави органском производњом, тако да ћемо и ове године субвенционисати прелазак са обичне на органску, као и добијање сертификата до 50 хиљада динара”, рекла је Јанковићева.

Нова аграрана мера која ће бити субвенционисана је одрживо коришћење пољопривредног земљишта, калцификација и употреба креча, а максималан повраћај средстава је 25 хиљада динара.