Град Ужице се прикључује акцији "Очистимо језера и реке Србије"
01/07/2019

Град Ужице се прикључује акцији “Очистимо језера и реке Србије”

Град Ужице се прикључује великој еколошкој акцији коју организује дневни лист “Блиц” под називом “Очистимо језера и реке Србије”, а све у циљу да се отклони непотребан отпад који се налази у нашим водотоцима широм земље. До сада је акцију спровело неколико локалних самоуправа.

“С обзиром да је питање водоснадбевања градa Ужица једно од најзначајних питања, одлучили смо се да акцију спроведемо управо на локацији хидроакумулације Врутци. Акција се спроводити у понедељак 08. јула са почетком у 08 часова. Одабрали смо неколико места где ће се обављати чишћење то је пре свега на самој локацији бране, Цветића заливу, Николића заливу и желимо да тим путем очистимо пластични отпад који се ту налази” навела је Дуња Ђенић, члан Градског већа Града Ужица и додала: “Oвим путем позивамо све заинтересоване суграђане, љубитеље природе, еколошке организације, удружења, риболовце све оне које воле и желе да сачувају природу око нас, а пре свега који желе да обезбеде да сутра можемо пити још квалитетнију воду за пиће, да имамо квалитетан извор снабдевања, да се прикључе акцији и јаве Одељењу за заштиту животне средине, како би знали тачан број учесника саме акције.”

“Желимо да очистимо пре свега пластични отпад који је бачен или који је вода нанела, с обзиром да је била велика количина падавина у претходном периоду. Акцију ће подржати Јавна комунална предузећа “Водовод”,а. “Биоктош” и “Велики парк”. Имаћемо спасиоца који ће бити присутан, због безбедности наших учесника. Велику помоћ ће нам обезбедити рибочуварска служба која управља подручијем Врутака, они ће са својих чамаца сакупљати оно што се налази на води, а неће моћи са обале да се дохвати. Отпад ће се одлагати у адекватним врећама, које обезбеђује Одељење за зашититу животне средине и одлагати на Депонију Дубоко”, рекла је Ђенићевa.

За све учеснике биће организован превоз, свако од учесника имаће одређену пратњу, неће бити сами, као и опрему и освежење. Заинтересовани грађани се могу јавити на телефон и маил адресу Одељења за заштиту животне средине 031/592 421, ekologija@uzice.rs