Град Ужице се придружио акцији "Посади свој хлад"
14/12/2020

Град Ужице се придружио акцији “Посади свој хлад”

Град Ужице се придружио акцији “Посади свој хлад” која се успешно одржава већ пет година у Србији, а спроводе је две невладине организације „Зелени развојни центар“ и „Let’s do it, Serbia“. Ове године, услед епидемиолошке ситуације неће бити организованог окупљања волонтера и сађења садница, већ ће свако ко се пријави, садницу моћи да преузме од понедељка 14. до среде 16. децембра у периоду од 11 до 14 часова у Градском културном центру. У подели садница учествује Канцеларија за младе Града Ужица.

Координатор градске канцеларије за младе Марија Маричић истакла је да су Канцеларија за младе града Ужица и волонтери канцеларије увек расположени да подрже овакве акције и иницијативе других организиција.

Волонтери Канцеларије за младе учествују у подели садница

“Нама је драго да можемо да будемо део акције “Посади свој хлад” и да учествујемо у подели садница. Саднице могу доћи да узму грађани који су се већ пријавили и који су на списку организације. Грађани ће добити поруку да ће саднице бити дељене испред Градског културног центра и да су саднице бесплатне. Имамо људе који су се пријавили из Ужица, али и људе који су из Нове Вароши, Пожеге, Ариља и очекујемо да сви дођу по своје саднице како би нам улепшали околину, поготову сада у овом периоду када имамо доста здравствених проблема изазваних пандемијом. До сада се пријавило 300 грађана, од тога је 130 Ужичана.”

Према речима Наде Јовичић члана Градског већа задужене за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам, Град Ужице је препознат као један од градова који је у претходном периоду засадио на својој територији највећи број стабала, и како наводи, наставиће да подржава ове и сличне акције.

130 Ужичана се одазвало акцији “Посади свој хлад”

“Суграђанима који су конкурисали и добили своје саднице, а немају простор где да засаде, Град је обезбедио локацију на Пори изнад вртића у Ужичкој улици, тако да ће свако од грађана моћи да засади своју садницу лично. Након садње потребно је да се фотографишу поред саднице, као доказ да су је заиста и посадили, а након тога фотографију пошаљу Удружењу. Конкурс је отворен целе године и сви су у могућности без обзира да ли су организације, школе, појединци да поднесу захтев. Град Ужице ће у наредном периоду омогућити свима онима који не буду имали где да посаде саднице,  неку другу локацију за пролећну садњу. Саднице се могу и сад посадити, само је битно да земља није смрзла.”