Град Ужице приступио Споразуму градоначелника за климу и енергију
26/03/2021

Град Ужице приступио Споразуму градоначелника за климу и енергију

Град Ужице заједно са Регионалном развојном агенцијом Златибор учествује у пројекту ” Cimate Action Zlatibor”, који има за циљ успостављање институционалног оквира за јачање капацитета Златиборске области у процесима транзиције и прилагођавања климатским променама.

“Споразум градоначелника за климу и енрегију”, коме је Град Ужице данас приступио покренут је на иницијативу Европске уније 2008. године. Потписници овог споразума се обавезују да ће на територији свог града или општине спровести неопходне активности како би се повећала енергетска ефикасност и употреба обновљивих извора енергије.

“Значај потписивања овог споразума, поред тога што доприноси повезивању локалних и регионалних центара, огледа се и у поштовању свих енергетских и климатских европских стандарда.  Град Ужице се обавезује да ће потписивањем споразума до 2030. године смањити емисију угљен диоксида и осталих штетних гасова на територији града за најмање 40 одсто. Бенефит потписивања споразума је и у томе што ћемо управо као потписници овог споразума моћи да са својим пројектима учествујемо на међународним конкурсима који се односе на ову област”, истакла је после потписивања споразума градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

” Потписивањем овог споразума не намећу се никакве нове таксе ни физичким ни правним лицима, једноставно наша обавеза је да наставимо процесе које и сада радимо  у области енергетске ефикасности, односно да проширимо активности, и у наредним годинама стигнемо до коначног циља”, истакла је Нада Јовичић члан градског већа за заштиту животне средине.

Поред Града Ужица потписници споразума су и општине Чајетина, Прибој, Пријепоље, Нова Варош, Ариље, Пожега, Косјерић и Бајина Башта. То ће по речима Петра Вукотића менаџера пројекта допринети бржем доношењу Регионалног акционог плана и формирању Центра компетенција за енергетску ефикасност и животну средину Златиборске области.

“Идемо ка томе да први у Србији добијемо Зелени регион. Тиме улазимо на листу свих градова и општина Европске уније који су се обавезали да ће смањити ниво угљен диоксида за 40 процената до 2030. године. То јесте веома амбициозан план, али битно је да се зна да општине морају да се труде и предузимају одређене активности на годишњем нивоу”.

Пројекат “Cimate Action Zlatibor” финансира Европска климатска иницијатива у сарадњи са Немачким савезним министарством за животну средину и немачком организацијом ГИЗ.