Град Ужице потписао споразум о подршци развоју органске пољопривреде
25/05/2018

Град Ужице потписао споразум о подршци развоју органске пољопривреде

Град Ужице, Центар за органску производњу Ужице и Удружење „Феномена“ потписали су споразум о разумевању и подршци развоју органске пољопривреде, који представља део пројекта „У сусрет развоју органске пољопривреде у Златиборском, Рашком и Подунавском округу“. Поред Ужица споразум су потписали и Велика Плана, Краљево и Ариље.

Циљ пројекта је успостављање сарадње између страна потписница у промовисању и подршци развоју органске пољопривреде у Србији, у оној мери у којој свака од укључених страна може највише допринети. Као дугорочни резултат сарадње очекивано је увођење и примена јавних политика које су засноване на реалним подацима и потребама.

Споразум између осталог подразумева да се од наредне буџетске године из аграрног буџета 3% средстава определи за органску пољопривредну производњу.

“Ми дефинитивно морамо ићи у том правцу јер су тржишта све захтевнија и све динамичнија и самим тим захтевају одређене промене” истакао је Нешић и додао да произвођач који буде спремнији за промене које се односе на конверзију ка органској пољопривреди имаће већу могућност за пласман и бољу зараду. “Град мора бити спреман како финансијски тако и организационо да испрати све оне захтеве пољопривредних произвођача који буду ишли у том правцу”-рекао је Нешић.

“Имамо релативно здраво земљиште, ваздух и околину а и наши произвођачи врло брзо кад виде да је то профитабилно прелазе са конвенционалне на органску производњу, за овај процес је потребно време и битно је да смо га покренули”, рекао је Никола Бајић председник Центра за органску производњу Ужице.

“Тренинг је у току, пријавило се 80 људи, ми смо примили око 30, иако је пројектом планирано 20-оро људи, што значи да интересовање постоји” истакла је председница Удружења „Феномена“ из Краљева Анета Дукић и додала да је веома битно да код младих људи који и јесу били циљна група, постоји интересовање, да желе да науче и да се опробају у огранској производњи.

Пројекат траје до 11. јула и финансиран је из средстава Европске Уније кроз шири програм под називом “Одржива пољопривреда за одрживи Балкан: јачање капацитета организација цивилног друштва за јавно заступање и развијање политика на западном Балкану” којим руководи Организација за заштиту и бригу о животињама – ORCA из Београда уз подршку регионалних партнера (ИЕП (Албанија), ФЛОРОЗОН (Бивша југословенска република Македонија), АКТИВ (Косово*), ЦЗИП (Црна Гора).