Град Ужице обележава "Европску недељу мобилности"
17/09/2020

Град Ужице обележава “Европску недељу мобилности”

Град Ужице и ове године учествује у манифестацији “Европска недеља мобилности” која се на иницијативу Европске комисије обележава од 2002. године у периоду од 16. до 22. септембра. “Мобилност без загађења за све” је овогодишња тема Европске недеље мобилности која ће до 22. септембра бити обележена од стране преко 2700 градова у 49 земаља

Старог континента, а Град Ужице је један од 29 градова у Србији који су се пријавили за ову манифестацију.

Чланица Градског већа Града Ужица задужена за екологију навела је да је за ову тему одабран слоган “Изабери и покрени се”.

“Европска недеља мобилности је манифестација којом се промовишу алтернативни видови саобраћаја у односу на употребу моторних возила која користе фосилна горива као енергент. Циљ манифестације је унапређење животне средине, односно заштита животне средине у урбаним срединама.

Европска недеља мобилности добија на значају сваке године све више и расте из године у годину, не само у Европи, код нас, него и широм света. Циљ ове манифестације је промовисање употребе јавног превоза и бициклизма и пешачења, уместо употребе моторних возила. Овом манифестацијом жели се скренути пажња да је саобраћај један од загађивача ваздуха и загађивача животне средине у урбаним срединама, да је потреба да се смањи емисија загађујућих материја и да се повећа квалитет ваздуха.

Надам се да ћемо у Граду Ужицу успети са планираним активностима да наш град учинимо бар на неколико сати нешто здравијим, мирнијим и пријатнијим за све нас.

Кроз велики број планираних активности до 22. септембра обележићемо ову манифестацију, почев од промовисања путем медија, ЛЕД екрана на Градском тргу, градском сајту и фејсбук страници Града Ужица. Од данас ће бити отворена онлајн анкета за све наше суграђане у вези проблематике у саобраћају. У циљу остваривања комуникације између локалне власти и грађана ова анкета ће бити отворена од 17. до 30. септембра.

Нада Јовичић, чланица Градског већа Града Ужица

Ради промовисања коришћења јавног превоза, у вртићу “Полетарац” на Царини у петак биће подељене маске за употребу у јавном превозу, односно у затвореном простору. Маске су рекламни материјал ове манифестације, а намењене су деци.

Значајно је да се повећа и квалитет живота кроз повећање броја зелених површина у свакој урбаној средини. Град Ужице је у фебруару покренуо акцију везану за повећање броја стабала у урбаној средини,  “16000 стабала за 16000 ложишта”. Ова акција ће бити реализована у октобру, за сада нису подељена сва стабла, надамо се да ће се грађани у што већем броју одазвати овој акцији.

Да би подржали љубитеље природе, да би стимулисали наше суграђане, да што више пешаче, у недељу ће бити додела рекламног материјала у виду ранаца у клисури реке Ђетиње од 11 часова.

Као подршка овој манифестацији и подршка нашим суграђанима да не користе сопствене аутомобиле, бар када долазимо на посао, руководство Града Ужица ће у понедељак 21. септембра пешке доћи на посао, а 22. септембра ће Главна улица бити затворена за саобраћај од 16 до 23 сата.”