Град Ужице лауреат награде Заштитника грађана и СКГО
01/12/2023

Град Ужице лауреат награде Заштитника грађана и СКГО

Град Ужице је овогодишњи лауреат награде коју Заштитник грађана у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина – Савезом градова и општина Србије, седму годину заредом додељује градовима и општинама који су у претходној години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу. Признање у виду плакете, Слободану Грбићу члану Градског већа уручио је заменик Заштитника грађана Слободан Томић.

Заменик Заштитника грађана за права особа са инвалидитетом и старијих Слободан Томић изјавио је да та институција већ седму годину спроводи јавни позив са жељом да подстакне и ода признање оним јединицама локалне самоуправе које су у својој средини највише допринеле развоју свих облика приступачности.

“Сви награђени градови и општине су спроводили активности како би својим грађанима и грађанкама обезбедили приступачно окружење. Зато их позивамо на континуирани и плански наставак активности, како би објекти, информације и услуге биле доступне особама са инвалидитетом, али и деци, старијима са смањеном покретљивошћу, као и осталим осетљивим групама за које је приступачност од  посебног значаја”, нагласио је Томић.

Град Ужице је добитник награде за унапређење приступачности у области јавног превоза, за иницијативу иновације у јавном превозу (увођење савремених нископодних возила и информацијско прилагођавање стајалишта).

Како је овом приликом истакао Слободан Грбић, члан Градског већа прилагођавање возила јавног превоза особама са инвалидитетом само је део мера и активности које се у Ужицу реализују са циљем унапређења њиховог положаја. Он је подсетио да се интезивно радило на изградњи прилазних рампи и лифтова градским установама и установама културе, тактилних стаза, звучне семафорске сигнализације, али и проширењу обима услуга које пружа Градски центар за усуге социјалне заштите.

Заменик генералног секретара Сталне конференције градова и општина Марко Томашевић је истакао је да награђени градови и општине служе другима као пример, што и јесте један од циљева да се преко најбоље праксе промовише унапређење свих облика приступачности.

Посебно је нагласио да је подршка са националног нивоа, кроз различите програме и моделе финансирања, веома важна како би се реализовале многи локални пројекти.