Град Ужице један од оснивача ЈКП "Скрапеж"
26/11/2021

Град Ужице један од оснивача ЈКП “Скрапеж”

Уз подсећање да је проблем прикупљања, каналисања и пречишћавања отпадних вода један од највећих комуналних проблема како града Ужица тако и државе, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, истакла је обраћајући се одборницима Скупштине града да смо сада корак ближе решавању тог проблема.

“У организацији Министарства за европске интеграције и уз подршку Европске уније развила се идеја за регионалним постројењем, где би се једним постројењем решили проблеми пречишћавања отпадних вода за више градова и општина. Разматрано је више опција,у почетку са Моравичким округом и градом Чачком али као најоптималније је изабрана локација постројења у Пожеги где би се решили проблеми отпадних вода града Ужица и општина Пожега, Косјерић, Ариље и Ивањица. До сада је спроведено више активности а овога пута доносимо одлуку о формирању тог предузећа а такође и дајемо сагласност на предложени статут новоформираног предузећа.Тиме се стичу правне претпоставке да можемо у пуном капацитету интензивирати све активности на пројектовању и изградњи регионалног постројења за пречишћавање отпадних вода “Скрапеж” у Пожеги”.

Градоначелница је посебно нагласила да се причом о изгубљеном постројењу у Горјанима неће вратити време и исправити тада начињене грешке и да оснивањем овог регионалног предузећа добијамо нову прилику коју треба искористити.

Душко Љујић директор ЈКП “Водовод” истиче да са оснивањем овог регионалног постројења за сакупљање и пречишћавање отпадних вода Ужице добија шансу да реши проблем отпадних вода који није решен уназад 70 година.

“Упоредо се ради у два правца, један је технички а други правни. Технички, интезивно се ради на изради пројеката и одговарајућих студија и остале пројектно-техничке документације, а са друге стране стварају се правни предуслови за доношење одлука и правних аката који ће омогућити оснивање предузећа. Управо одлуком о оснивању које су већ усвојиле или ће наредних дана усвојити и остале општине учеснице у пројекту стварају се правни предуслови да све може да функционише”.

Вредност пројекта процењена је на око 70 милиона евра, а највећим делом изградња постројења биће финансирана средствима донатора из ЕУ. Поред одлуке о оснивању, на данашњој седници усвојен је и статут ЈКП Регионални центар за водне услуге “Скрапеж”.