Град Ужице донира Полицијској управи у Ужицу савремени уређај за испитивање психоактивних супстанци у организму
08/01/2018

Град Ужице донира Полицијској управи у Ужицу савремени уређај за испитивање психоактивних супстанци у организму

На седници Савета за саобраћај одржаној данас у Градској кући, разматран је предлог за куповину савременог уређаја за испитивање психоактивних супстанци у организму.

“Анализирајући статистику из претходних неколико месеци, повећан је број возача који су управљали моторним возилом под дејством психоактивних супстанци. Набавком овог уређаја нећемо спречити омладину да узимају дрогу већ ћемо их спречити да под дејством психоактивних супстанци седају за волан аутомобила и угрожавају друге учеснике у саобраћају. Сведоци смо, да је дрога све доступнија на улици а управљање моторним возилом под дејством наркотика је умногоме погубније од вожње у алкохолисаном стању”, рекао је Милош Пенезић, начелник Одељења саобраћајне полиције у Ужицу и додао да овај уређај, чија је цена око 800 хиљада динара, има могућност тестирања на шест група дроге међу којима су и кокаин, хероин, канабис….

Осим што открива присуство кокаина, херона, метадона, чак шест врста канабиса и ТХЦ-а, успешно региструје и бензодијазепане. Познато је то да су код наркомана сува уста, па узимање узорка пљувачке може да потраје, али када се ампула убаци у апарат, не прође више од пет минута до добијања резултата.

По окончању анализе, ако је резултата позитиван, одштампани резултати биће прослеђени судији за прекршаје а “допингованим” возачима прети новчана казна од 5.000 до 30.000 динара, уз осам казнених поена и шестомесечну забрану седања за волан.

Заменик градоначелника Ужица Немања Нешић је рекао да је градско руководство одлучило да набави Уређај за испитивање психоактивних супстанци у организму и донира га Полицијској управи у Ужицу, Одељењу саобраћајне полиције у циљу повећања безбедности свих учесника у саобраћају у нашем граду.

На овој седници је разматрана и проблематика везана за међумесни саобраћај и “дивље” превознике који својим нелегалним радом оштећују буџет Града за милионске износе на нивоу године.

Седници су присуствовали и чланови Градског већа Будимир Вујовић и Владимир Синђелић, затим представник ЈП “Ужице развој” Драгутин Друловић, саобраћајни инспектор – Јелена Ђокић, Иван Марић, директор Техничке школе “Радоје Љубичић” и Слободан Ристовић, руководилац Одељења комуналне инспекције.