Град Ужице богатији за слику Касапчића моста
23/11/2017

Град Ужице богатији за слику Касапчића моста

Слика „Ужице, пејзаж“ представља Касапчића мост и изведена је у техници уља на платну и димензија је 55 х 77, 5 цм. Дело је сликара Винка Грдана из 1933. године о чему сведочи и сигнатура латиницом доле десно – Винко Грдан 1933. Ова слика сведочи о архитектури града Ужица и као таква поред уметничких и културних квалитета има и документарно-историјски значај за град Ужице.

Винко Грдан (1900 – 1980) је хрватски и српски академски сликар који је провео период од јануара 1928. до септембра 1934. у Ужицу где је радио као професор Учитељске школе. Након рата Грдан је професор цртања, сликарства и композиције на новоотвореној Академији примењене уметности у Београду, касније и њен декан. Сликарство Винка Грдана испочетка је било набијено социјалним темама, да би касније постало интимистичко и колористичко. Један од најзначајнијих представника социјалне уметности у Србији који баш за време свог боравка у Ужицу најчешће слика делове града, старе куће, улице, баште, ужички мост…

Касапчића мост или Касапчића ћуприју је саградио Мехмед-бег Касапчић 1627/28 године а срушен је приликом повлачења немачке војске 15. децембра 1944. године од стране Немаца.