Град улаже велика средства и напоре у решавање проблема отпадних вода и фекалне канализације
19/08/2021

Град улаже велика средства и напоре у решавање проблема отпадних вода и фекалне канализације

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, јутрос је са сарадницима обишла неколико локација дуж корита реке Ђетиње на чијем току су се претходних дана појављивале површинске алге. Такође градоначелница је обишла и потез у МЗ Турица где је већ изграђен фекални колектор и где се тренутно ради на успостављању препумпне станице.

Како је истакла након обиласка сви проблеми везани за загађење реке Ђетиње датирају дуги низ година, али, по њеним речима Град улаже велика средства и максималне напоре да их решава.

“И ја се, као неко ко је одрастао у овом граду, сећам времена када је Градска плажа била омиљено купалиште великог броја наших суграђана и наравно као неко ко и данас живи, али и води овај град желим да она поново понесе епитет „ужичког мора“.

Оно што ми можемо да кажемо у овом тренутку је да су већ предузете одређене активности и да су у плану и нове. Најпре завршен је фекални колектор у Турици, а захваљујући средствима које смо издвојили из буџета отпочињу и радови на успостављању препумпне станице. Такође, у току је израда пројекта за изградњу секундарне канализационе мреже за више од 100 домаћинстава. Како је у питању велика инвестиција имамо обећања да ћемо у току наредне године добити подршку републике за реализацију тог посла.”

“Здраву животну средину, чисту Ђетињу и уређену Градску плажу желимо сви и то је нешто што се ниједног тренутка не доводи у питање. Само биће потребно мало времена, мало више новца и наравно стрпљење и разумевање од стране наших суграђана да реализујемо све неопходне активности у остварењу тог циља”, закључила је градоначелница.

По речима начелника Градске управе за инспекцијске послове и комуналну полицију Зорана Милитарова, на квалитет воде у Ђетињи утиче читав низ фактора.

“Ово је тренутно 50% река Сушица, 50% Ђетиња. У свим испитивањима која се раде када је упитању река Ђетиња, а раде се у континуитету више пута годишње, потврђује се да је Ђетиња по квалитету вода треће класе, дозвољена за купање уз придржавање одређених мера. Испитивања показују и да има одређених помака. Немамо више хемијско загађење, а варира део загађења који се тиче одређених материја. У време када је град Ужице користио воду са Сушичких врела решен је проблем кланица у Мачкату, које су представљале озбиљан проблем ранијих година. Такође, треба имати у виду да је постројење које се ради за прераду отпадних вода на Белој Земљи у функцији квалитета реке Ђетиње. Колектор кроз Турицу се финишира након дугог низа година, а оно што нам је такође приоритет је санација дела Волујачког потока.”

Милитаров додаје и да су грађани веома забринути због слоја који виде на површини воде и објашњава да је у питању природна појава.

“То нису само алге, ту се ради и о остацима лишћа. Он се види због тога што је водоток успорен и не постоји могућност да се брзим током воде то склони са површине. Постоји пројекат за реконструкцију бране на Градској плажи, који треба да реши тај проблем управљањем самог прелива преко устава, то је нешто што не зависи само од нас већ и од ЈП “Србијаводе”, јер је та брана и у функцији не само Градске плаже већ и у функцији заштите од поплава, па су процедуре мало компликованије и дуже. Наше инспекције које иду на терен имају добру комуникацију са грађанима, рибарима који пријаве ствари које се дешавају на реци да би на време реаговали уколико постоји потреба. Стање Ђетиње за ову сезону је врло лоше, јер смо сада у једном минимуму падавина, према неким најавама не очекују се озбиљније падавине у наредна два месеца. Морамо да чувамо Врутке јер то је акумулација са које пијемо воду и не можемо сада да испуштамо велике количине воде са Врутака да би обезбедили да овде проточност буде већа, а да после дођемо у проблем да немамо воду за становништво.”

И Нада Јовичић члан Градског већа за заштиту животне средине и туризам потврђује да је на основу свих извештаја од релевантних институција, река Ђетиња вода треће категорије.

“Ђетиња је река у којој се налази живи свет, налази се риба. Угинућа рибе нема, што значи да та вода у континуитету у току летње сезоне осим појединих дана може да се користи за купање. Ипак чињеница је да свако од нас мора бити одговоран, не само према води коју пијемо већ и према води која се одлаже, одлази у канализацију и самим тим и долази до реке Ђетиње. Сви посетиоци како на Градској плажи тако и у клисури реке Ђетиње која је подручје од изузетног значаја, не само за град Ужице већ и за цео наш округ и Србију, би требало да поведу рачуна када иду на излетишта, да смеће и све остало одлажу на адекватан начин и да све то не завршава у нама изузетно значајној реци.”

У решавање проблема отпадних вода и фекалне и атмосферске канализације у Турици Град је у претходном периоду издвојио значајна средства. Урађен је главни колектор у дужини од 1300м где је уложено око 15 милиона динара. Комплетно је постављен будући колектор за могућност прикључења становништва на територији месне заједницe Турица. Почетком септембра почиње да се ради препумпна станица вредности 22 милиона динара. Како истиче Никола Максимовић директор ЈП “Ужице Развој”  урађена је комплетно пројекта документација за секундарну мрежу за три улице, Исидоре Секулић, Милана Верговића и Станоја Главаша где ће бити окo 111 прикључака, а вредност радова је око 35 милиона динара.

“Осим ове три улице наставићемо, према условима ЈКП “Водовод”, да и осталом становништву и привредним субјектима омогућимо прикључење на будући фекални колектор. Тиме ћемо спречити загађање реке Ђетиње и омогућићемо да наши становници коначно буду прикључени на будући фекални колектор односно на канализациону мрежу. Тренутно се ради пројектни задатак за израду пројекте документације обалоутврде од реке Ђетиње до Волујачког потока. Радиће се план детаљне регулације и идејно решење у договору са ЈП “Србијаводе”. Очекујемо крајем ове и почетком следеће године почетак реализације самог пројекта, а након тога и извођење радова.”

Нажалост, Турица није једино насеље у граду које нема канализациону мрежу, али су по речима градоначелнице мапирана и остала, па ће се у складу са приоритетима и финансијским могућностима радити на пројектовању и изградњи недостајућих делова мреже.