Град субвенционише ужичке воћаре
03/08/2017

Град субвенционише ужичке воћаре

Заменик градоначелника, Немања Нешић, презентирао је данас податке у вези са расписаним јавним позивом за доделу подстицајних средстава у области воћарства на територији града. Наиме, Град је определио и расписао позив носиоцима регистрованих пољопривредних газдинстава за подстицајна средства за подизање вишегодишњих засада кроз субвенционисање набавке сертификованог воћног садног материјала за заснивање производње једне воћне врсте у јесен 2017. године, и то дрвенастог воћа – јабука, шљива, крушка и дуња и  јагодастог воћа – малина.

Нешић је навео да је изузетно важно за развијање воћарства да се побољша квалитет садног материјала на нашем подручју, те да се обнове постојећи, стари засади како би се остварили бољи резултати у овој области.

Помоћ града је значајна јер поред субвенције од 49%, због велике количине нарученог садног материјала цена је од набављача добијена у износу нижем од оног на тржишту:

“Навешћу пример садног материјала за малину. Произвођачи који остваре субвенцију биће у прилици да за 20 динара дођу до сертификоване саднице малине што је изузетно повољно у односу на све оно шта тиме добијају. Са сертификованим садницама њихова производња биће далеко успешнија.” – објаснио је Нешић додавши да ово, поред већ расписаних субвенција у области пољопривреди није последња. “Надам се да ћемо већ почетком септембра расписати још један јавни позив и то пољопривредницима који су заинтересовани за субвенције намењене набавци половних трактора. Тиме чинимо корак напред у побољшању пољопривредне производње јер поред унапређења генетског материјала засада, развићемо и услове за обраду земљишта.”

Заменик градоначелника је рекао и да ће се код доделе субвенције гледати редослед пријављивања и позвао све заинтересоване пољопривреднике да што пре конкуришу.

Оглас позива за достављање пријава за доделу подстицајних средстава у области воћарства можете погледати ОВДЕ