Град очекује додатна средства за мере енергетске ефикасности намењена четвртој зони и стамбеним зградама
18/05/2021

Град очекује додатна средства за мере енергетске ефикасности намењена четвртој зони и стамбеним зградама

Поред средстава која су за мере енергетске ефикасности опредељена буџетом Града Ужица, ове године очекују се и додатна средства на конкурсу Министарства рударства и енергетике. Како објашњава Нада Јовичић члан Градског већа за заштиту животне средине, енергетску ефикасност и туризам, уколико Град прође на овом конкурсу министарства можемо очекивати већи обухват корисника субвенција.

“Град Ужице има намеру да ради на унапређењу енергетске ефикасности на стамбеним објектима како у четвртој зони која подразумева и села на територији нашег града, тако и на становима у зградама за колективно становање. Град је данас послао пројекат о субвенционисању мера енергетске ефикасности у Министарство рударства и енергетике, чији је јавни позив за једнице локалне самоуправе расписан до петка 21. маја. Јединице локалне самоуправе ће о исходу конкурса бити обавештене наредног месеца преко званичне странице Министарства рударства и енергетике, када ћемо знати да ли смо и колико средстава добили за ове намене и које мере енергетске ефикасности и на који начин можемо реализовати на територији града.”

Иначе до 22. маја отворен је градски конкурс за мере енергетске ефикасности у прве три зоне, односно у зонама појачаног загађења ваздуха. Субвенционисаће се спољна изолација, столарија, котлови на пелет и гас у индивидуалним стамбеним објектима, као и котлови у стамбеним зградама које немају техничке могућности за прикључење на градски топловод.