Град донирао возило за потребе Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју
05/12/2023

Град донирао возило за потребе Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју

Уз честитке поводом међународног дана особа са инвалидитетом свим ужичким Удружењима и њиховим члановима, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић поручила је да ће градско руководство наставити са свим активностима везаним за унапређење њиховог положаја, све до остварења циља, а то је Ужице без баријера и град у коме сви имају једнаке шансе.

Бојана Драшковић из Севојна једна је од корисница Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју. Она свакодневно долази у дневни боравак на радионице и дружења са вршњацима, а ту је тренутно још десеторо деце која повремено или свакодневно користе ову услугу Градског центра за услуге социјалне заштите. Свима њима од данас ће бити много лакше, јер је захваљујући средствима издвојеним из буџета града у износу од 7, 8 милиона динара набављено ново возило за њихов превоз.

“Међународни дан особа са инвалидитетом обележавамо сваке године са намером да их подржимо  и покажемо да су нам једнако важни као и сви остали суграђани и да само када смо сви заједно, можемо рачунати на успех и даљи развој.

Ми као град много радимо сваког дана на унапређењу њиховог положаја и повећању приступачности. Овим возилом 11-оро деце свакодневно ће долазити до Дневног боравка. У плану је набавка још једног путничког возила, чиме ће се умногоме олакшати функционисање нашег градског центра који пружа девет услуга корисницима”, истакла је градоначелница.

Она је подсетила и да је град недавно награђен за унапређење приступачности у возилима јавног превоза, али и да је уз подршку Европске уније и Сталне конференције градова и општина омогућено покретање нове услуге Дневног боравка за одрасле са сметњама у развоју, чија се реализација очекује током наредне године.

“Наравно, настављамо са свим активностима у складу са усвојеним плановима, стратешким документима и на првом месту, на основу исказаних потреба Удружења особа са инвалидитетом да стварамо град без баријера и друштво у коме сви имају једнаке шансе за развој и остваривање својих циљева”, поручила је градоначелница.

Изразивши задовољство изузетном сарадњом са свим градским удружењима особа са инвалидитетом, Слободан Грбић члан Градског већа, нагласио је да се доста радило у претходном периоду на унапређењу услова за њихов квалитетнији живот и да ће се у складу са њиховим иницијативама и могућностима града наставити са решавањем преосталих проблема.

Услуге Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју које пружа Градски центар за услуге социјалне заштите користи 11-оро деце, којима је потребан превоз и ово ново возило у потпуности је прилагођено њиховим потребама.