"Голи", прва плесна представа у ужичком позоришту
16/12/2021

“Голи”, прва плесна представа у ужичком позоришту

У суботу, 18.децембра у 19.30 часова на сцени Народног позоришта у Ужицу биће изведена плесна представа “Голи”, у режији и кореографији Исидоре Станишић. Реализацију овог пројекта подржали су Министарство културе и информисања у Влади Републике Србије и град Ужице.

Ужице има дугу позоришну традицију, утемељену на драмском стваралаштву, али  савремени театар  намеће потребу афирмације плесне уметности ван великих центара као што су Београд и Нови Сад. У реализацију овог пројекта кренуло се са  циљем  да град у коме је рођена Марија Мага Магазиновић,  која је , између осталог, била утемељивач савременог плеса на нашим просторима,  једног дана добије плесну сцену.

Представа “Голи” прати историју текстила и однос човека према текстилу и поставља бројна  питања, као што је на ример: “Да ли нас одело чини бољим људима или само носиоцима истог?”

У времену развоја технологија намеће се питање шта све човек губи овом врстом и темпом прогреса.  Порука је да нема сврхе негирати и спутавати технолошки напредак, али је важно подстицати сарадњу технолошког сектора и уметности како би сваки напредак остао у оквиру хуманог развоја човечанства.

Драматургију и текст потписује Димитрије Коканов, а у представи учествују плесачи Ана Игњатовић  Загорац, Тамара Пјевић, Бранко Митровић, Јакша Филиповац, Душан Бајчетић и глумица ужичког позоришта Ивана Павићевић. Музику потписује Дарја Јаношевић, сцену и костим Маријана Зорзић Петровић, дизајн звука Никола Пејовић, а дизајн светла Александар Росић.

Из Народног позоришта Ужице позивају публику  да ове суботе  испрати премијеру плесне продукције ужичког позоришта.