Годину дана Академије струковних студија Западна Србија
16/12/2020

Годину дана Академије струковних студија Западна Србија

Академија струковних студија Западна Србија са седиштем у Ужицу основана од стране Владе Србије у склопу реформе високог образовања слави прву годину постојања и успешног рада. Академија је формирана од бивших високих школа струковних студија у Ужицу и Ваљеву са циљем да допринесе што бољем обучавању младих за рад.

Према речима др Љубице Диковић председнице Академије струковних студија Западна Србија претходна година била је година изазова, али је урађено пуно тога на шта су поносни.

“Конституисали смо све органе Акедемије, стручне органе, органе управљања, пословођења. Донели смо велики број законских правилника, аката, правна регулатива је завршена. Радили смо на акредитацији Академије, добили смо дозволу за рад. Успели смо да добијемо акредитацију нових студенских програма, учествовали смо на међународним и домаћим пројектима. Оно што је најважније је да је наставни процес у овим специјалним условима текао регуларно. Са традиционалног модела наставе прешли смо на онлајн модел наставе, неко наше природно окружење за рад заменили смо виртуалним окружењима, редовну комуникацију заменили смо интерактивном онлајн комуникацијом и мислим да смо били успешни у томе.”

Председница академије истиче да се данас први пут у оквиру Академије планира свечана промоција дипломираних студената: “Њих око 250 стекло је звање на основним и мастер студијама, од чега је око 70 студената у одсеку у Ваљеву.”

Градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић честитала је свим студентима, професорима и сарадницима у Ужицу и њиховим колегама у Ваљеву, прву јубиларну годишњицу Академији струковних студија Западне Србије.

“Драго ми је да сам била део тима који је учествовао у оснивању Академије, да смо својим активностима допринели у кратком року да се прво оснује Академија, да смо донели врло важне акте, правилнике и статут. Академија има десет врло интересантних студијских програма, а наш задатак је да у наредном периоду прилагодимо потребе тржишта, привредних субјеката са студијским програмима и на неки начин што више привучемо студената, не само из Златиборског округа него из читаве Србије. Циљ нам је да у будућности град Ужице постане град студената и да ћемо једног дана моћи да се похвалимо да смо предузели и допринели да они буду ту у свом граду, да остану, да се школују и да своје знање касније примене у својим предузећима и институцијама у којим буду радили.”

Александра Милутиновић најбољи студент Академије струковних студија Западна Србија честитала је професорима и колегама дан Академије и истакла “да је захваљујући томе што је најбољи студент стекла право да јој мастер студије буду финансиране из буџета Републике Србије. Својим колегама желим да поручим да правилно ораганизују своје време и да вредно уче како би испунили своје жеље.”

Александра Милутиновић, најбољи студент Академије струковних студија Западна Србија

Милкица Гачић председница студенског парламента Академије истакла је да је ова година била тешка и неповољна за студенте.

“Било је тешко навићи се на онлајн програм, али мислим да смо то успешно савладали и да сада боље владамо наставама тог типа.”