ГКЦ Ужице представио програм за 2022. годину, почиње са радом и Дечији културни центар
22/02/2022

ГКЦ Ужице представио програм за 2022. годину, почиње са радом и Дечији културни центар

Поред већ традиционалних културних и забавних манифестација током ове године посетиоце у Градском културном центру Ужице очекују и бројни нови садржаји, најавио је директор те установе Филип Баралић.

По његовим речима у плану је организација што већег броја културних манифестација намењених свим генерацијама Ужичана.

“Док смо планирали годишњи програм трудили смо се да задржимо квалитетне традиционалне манифестације, па ће тако ове године бити одржана 51. Смотра рецитатора “Песниче народа мог”, 40. јубиларна “Смотра аматерског народног стваралаштва у Равнима” као и 6. “Вече гуслара”. Наравно биће раеализован и програм “Културно лето”. Поред тога покренућемо и нове манифестације, које ће надамо се постати традиционалне. У плану је реализација пројекта Дечијег културног центра у оквиру ког ће бити организоване квалитетне вишедневне радионице намењене ученицима основних и средњих школа, као подршка даровитој деци како би научили нешто ново и унапредили своје знање. Ради се о радионицима мурала, керамике, израде музичких инструмената, класичне гитаре, ритам и блуз гитаре, стрипа, израде позоришних костима и маске и радионицама графике”.

Радионице ће по речима Баралића пратити наше већ препознатљиве фестивале као што су ЈПФ, Бијенале графика Сува игла, Међународну колонију керамике Злакуса и на тај начин млади Ужичани имаће могућност да се ближе упознају са свим поменутим манифестацијама које се годинама уназад одржавају у граду.

“Програм за који ћемо тежити да постане традиционалан јесу Ужички стрип сусрети. Трудићемо се да промовишемо овај савремени музички израз и пробаћемо да окупимо реномиране стрип ауторе и ентузијасте из града и градова широм Србије. Такође покренућемо и програме којима ћемо обележавати значајне датуме, па ћемо ове године Дан примирија у Првом светском рату обележити мултимедијалном изложбом коју ћемо радити у сарадњи са Југословенском кинотеком”.

“И Град ће са задовољством подржати планиране активности у ГКЦ-у, а нарочито нас радује оснивање Дечијег културног центра”, каже Ратко Трмчић члан Градског већа.

“Заједно са Градским културним центром и директорима основних и  средњих школа радићемо на томе да Дечији културни центар заживи и окупи што већи број деце.”

У Градском културном центру ће и ове године бити организован велики број концерата, али ће акценат како истичу бити на аматерском стваралаштву и локалној сцени.