Геотехничка истраживања за ауто-пут Пожега - Котроман
26/08/2020

Геотехничка истраживања за ауто-пут Пожега – Котроман

У току су геотехничка истраживања за деоницу ауто-пута од Пожеге до Котромана. Владимир Филиповић, директор Завода за геотехнику Саобраћајног института ЦИП, навео је да се тренутно изводе радови на прве две деонице од Пожеге до Мачката.

“Истраживања се раде у циљу испитивања земљишта и његових квалитета. Тренутно се ради на локацији у Поточању и на тунелу који пролази кроз следеће брдо. Геотехничка истраживања за идејни пројекат обухватају око 4 000m бушења, а пројекат за грађевинску дозволу захтева још око 11 000m бушења. Планирамо да истраживања завршимо до зиме како би што пре кренули у пројектовање.”

Владимир Филиповић директор Завода за геотехнику Саобраћајног института ЦИП

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић истакла је да је за Град Ужице изузетно битна и важна близина ауто-пута и додала да ће деоница од Пожеге до Котромана бити дугачка 61 км од којих 26 км припада територији града Ужица.

“По садашњим решењима излазак грађана Ужица на будући ауто-пут биће на петљи Злакуса и петљи Мачкат. Ова геотехничка истраживања одредиће прецизније и будућу трасу ауто-пута. Градско руководство ради анализу за локације потенцијалних будућих индустријских зона које су нашем граду недостајале, а биће од великог и непроцењивог значаја како за развој Ужица, тако и читавог региона.”

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић

Директор ЈП Ужице развој Никола Максимовић навео је да на деоници будућег ауто-пута од Пожеге до Котромана има укупно 66 тунела и 27 мостова.

Директор ЈП Ужице развој Никола Максимовић

“На делу који пролази кроз наше месне заједнице, Злакуса, Крвавци, Мокра Гора и Градску општину Севојно, трећина деонице је у мостовима, трећина у тунелима, а остатак су насипи. Ми смо у сталној комуникацији са предузећем ЦИП, где смо и доставили наше услове. На целокупној деоници ниједна кућа неће бити рушена. Ово су припремни радови који ће дати детаљну анализу у ком правцу и да ли ће бити неког делимичног померања трасе будућег ауто-пута. Све информације које смо имали смо доставили ЦИП-у, комплетно планска документа и пројекте које смо имали на овим деоницама и то ће нам бити јако битно при реализацији овог великог пројекта за град Ужице.”