Генерални конзул Републике Турске у Новом Пазару у првој званичној посети Ужицу
20/05/2021

Генерални конзул Републике Турске у Новом Пазару у првој званичној посети Ужицу

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић са сарадницима угостила је данас генералног конзула Републике Турске у Новом Пазару Башара Башола, који је боравио у првој званичној посети нашем граду.

Била је ово прилика да се отвори низ тема и модела могуће сарадње, а све захваљујући никада бољој сарадњи између Србије и Турске. По речима градоначелнице др Јелене Раковић Радивојевић ово је први састанак, а после званичног отварања конзулата у Новом Пазару очекују се и конкретни резултати.

“Разговарали смо на низ тема, пре свега на који начин да турски инвеститори дођу у Град, што нам отвара могућност да запослимо одређен број људи. Наше предности у томе су долазак ауто–пута надомак Ужица, и наставак деонице ауто-пута Пожега-Котроман. Причали смо и о туристичким потенцијалима у нашем Граду, првенствено планине Таре и надамо се да ћемо и ту привући инвеститоре из Републике Турске.”

Турски конзул Башар Башол истиче да је ово прва, али сигурно не и последња посета Ужицу.

“Имали смо један веома позитиван састанак са градоначелницом и њеним сарадницима, односи двеју држава су на историјском нивоу, желимо да односе који су присутни између наша два председника пренесемо и на наш ниво. Надамо се да ћемо имати пуно заједничких пројеката које ћемо урадити у Ужицу. Причали смо о пројекту који је прошле године започет, а односи се на рециклирање отпада и отпадних вода и колико је битно да почнемо са реализацијом тог пројекта. Турске фирме раде ауто-пут Београд-Сарајево, а поред тога увидели смо да ова регија има пуно потенцијала на пољу туризма, електронике и на свим осталим пољима где ћемо покушати да урадимо неке пројекте.”

Конзул је истакао и да су веома заинтересовани да реализују пројекат Касапчића моста за који је иницијатива покренута пре две године.

Званично отварање Генералног конзулата Републике Турске у Новом Пазару, планира се почетком јуна месеца, а градоначелници је упућен позив да заједно са сарадницима присуствује церемонији отварања.