Фудбал
08/05/2017

Фудбал

Ужице је фудбалски град. Ту чињеницу потврђује дугогодишња традиција овог спорта у граду на Ђетињи као и број малишана који и данас трче за шареном “буба-маром”.
Данас у Ужицу постоји осам фудбалских клубова: Слобода, Севојно, Јединство, Златибор, Први Партизан, Сити, Тара и Биоска.

Фудбалски клуб Слобода је најстарији и најзначајнији фудбалски клуб из Ужица. Основана 1925. године, Слобода је кроз историју била спортско “мезимче” града Ужица, институција са којом су се многи идентификовали и клуб који је Србији подарио на десетине играча који су оставили неизбрисив траг. У Слободи су поникли и за њу играли Радомир Антић, Немања Видић, Милован Ђорић, Зоран Његуш, Милош Марић, Иван Вукомановић, Решад Куновац, Мирослав Павловић, Петар Кривокућа, Дарко Белојевић, Србољуб Стаменковић, Радиша Илић, Мирослав Вукашиновић, Слободан Доганџић, Горан Пандуровић и многи други.
Слобода је кроз историју наступала у скоро свим ранговима такмичења. Током 90-тих неколико година је била члан Прве савезне лиге.