Фестивал савремене уметности "Видеопарк" у галерији Рефлектор
21/07/2021

Фестивал савремене уметности “Видеопарк” у галерији Рефлектор

Треће издање фестивала савремене уметности “ВИДЕОПАРК” одржаће се ове године од 22-24. јула у простору Галерије Рефлектор у Крчагову, у парку испред као и других просторија у оквиру Центра за Визуелне уметности, а уз подршку Аустријске амбасаде у Београду, Министарства културе и информисања и Града Ужица.

На тродневном програму моћи ћете да погледате неке од филмских, документарних и експерименталних остварења уметника из целог света, као и изложбу радова уметника из Аустрије и Србије, али и студената Универзитета уметности у Бечу. Они ће током седмодневног истраживања и посећивања различитих локалитета на простору Града Ужица, покушати да разоткрију парадигме и матрице које су уткане у феномене индивидуалних и колективних догађаја који су се дешавали кроз дугу историју овог града.
Отварајући питања идентитета, стварних истина, политичке коректности, колективних феноменологија, али и алудирајући на проблеме миграната, граница, индиферентности, уметници ће покушати да рефлектују свој уметнчки рад кроз призму наведених случајева и феноменологија.


Циљ фестивала “Видеопарк” је да ширу јавност упозна са савременим уметничким праксама на пољу видеа, филма и покретних слика, као и да укаже на недовољну афирмацију ове врсте уметничког израза. Представљање експерименталних дела која кроз широк спектар визуелних форми, процеса и пракси укључују питања и доприносе креативном и критичком разумевању стварности, као и примена облика савремених дигиталних медија, само су неке од ствари које промовише “Видеопарк”. Радећи са локалном заједницом, подржавајући децентрализацију у уметности и стварајући платформу за све младе уметнике, циљ Удружења Визуелних уметника из Ужица је да преусмери средиште са великих културних центара, фестивала и сајмова уметности на мања места, те да кроз узајамно и заједничко подржавање створи место за све визуелне уметнике који углавном користе видео као основни језик уметничког изражавања.