Фестивал "Лицидерско срце" од 15. до 19 августа у Ужицу, Златибору и Андрићграду
10/08/2018

Фестивал “Лицидерско срце” од 15. до 19 августа у Ужицу, Златибору и Андрићграду

Ужице, 10. август: У Ужицу ће се наредне недеље, од 15. до 19. августа, одржати X Међународни дечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“. На овогодишњем фестивалу очекује се 25 ансамбала са преко 1300 учесника из 13 земаља. Поред Ужица, фестивал ће се одржавати и на Златибору и у Вишеграду.

На овогодишњем фестивалу очекује се 25 ансамбала са преко 1300 учесника из 13 земаља

Најављујући овогодишњи фестивал, Марија Трмчић Богојевић, члан Градског већа, рекла је да је ово једна од најлепших манифестација коју има наш град:

„Не само што је Лицидерско срце нешто најлепше, због деце која на њему учествују, већ је једна и од најбројнијих манифестација по броју учесника који долазе на њу. Веома смо поносни што ћемо бити домаћини деци из 13 земаља и надам се да ћемо, као и претходних година бити добри домаћини гостима.“

Марија Трмчић Богојевић, члан Градског већа

Гордана Пауновић, председница Удружења грађана „Ера“ истакла је да се припреме на организацији фестивала успешно приводе крају и да ће све бити спремно да прими учеснике из Пољске, Турске, Словеније, Русије, Словачке, Летоније, Египта, Бугарске, Кине, Македоније, Колумбије, Републике Српске и Србије.

„Очекујемо на овом јубиларном и највећи број учесника, тако да ће укупан број на ових десет фестивалских година бити преко 8800 малишана које смо успели да повежемо.  Поносни смо на то јер десет година у континуитету организовати нешто тако, није нимало лако. Сада видимо да смо поставили и испунили високе стандарде тако да се већ пет година налазимо на међународној листи фолклорних фестивала.“

Гордана Пауновић, председница Удружења грађана „Ера“

Пауновићева се захвалила на подршци која је добијена од стране републичких органа, кабинета председника и од председника, како некада од Томислава Николића, тако и сада од Александра Вучића.

Захвалност организатора, Пауновићева је упутила и суорганизатору Граду Ужицу, Златибору и општини Чајетина, Вишеграду и Андрићграду, као и представницима Републике Српске у Београду који су иницирали да фестивал има прекогранични карактер. Поред помоћи спонзора, велика подршка у организацији добијена је и од градских установа, пре свих ГКЦ-а и Народног музеја.

Ивана Цветковић, члан организационог одбора фестивала “Лицидерско срце”

О учесницима и програму који је планиран за пет фестивалских дана говорила је Ивана Цветковић. Она је напоменула да ће од ове године ово бити сталан датум фестивала тако да ће одсада увек бити од 15. до 19. августа. Поред наступа у Ужицу, на Златибору и у Андрићграду, планирани су и други бројни садржаји који ће бити занимљиви не само публици већ и самим учесницима:

„Свечани дефиле кренуће у среду од Дома “Петар Радовановић” до Народног музеја где ће се придружити ансамбли из Србије, па ће онда сви заједно доћи Главном улицом до Трга. На Тргу ће сви ансамбли извести кратке уметничке програме и тако се представити ужичкој публици. Поред наступа, и ове године ће бити организоване фолклорне и едукативне радионице и трибине, изложбе народних ношњи у Јокановића кући и деценије Лицидерског срца у ГКЦ-у. Традиционално ћемо организовати хуманитарну акцију и ове године ћемо сва средства донирати ужичком Центру за мајку и дете.“