Европски куп и Државно првенство Србије у рафтингу од 19. до 21. маја у Ужицу
17/05/2023

Европски куп и Државно првенство Србије у рафтингу од 19. до 21. маја у Ужицу

Град Ужице је ове године, уз Рафтинг савез Србије, Светску рафтинг организацију и Наутичко-спортски клуб “Лиман”, организатор Европског купа и Државног првенства Србије у рафтингу, које се целом дужином реке Ђетиње одржава од 19. до 21. маја.

Подсетивши да је због неповољне хидролошке ситуације ово такмичење одложено прошле године, заменик градоначелнице Ужица, Драгољуб Стојадиновић истиче да је ситуација сада много боља.

“У сусрет Престоници културе 2024. године, у оквиру које ће бити велики број спортских догађаја и дешавања, ово такмичење је још један доказ да подржавамо све манифестације које окупљају спортисте и такмичаре, не само из Србије, већ из целог света. Част нам је што је Ужице домаћин екипама из Србије али и екипама из Италије, Француске, Хрватске, Бугарске и Црне Горе. Такође радује нас и присуство председника Светске рафтинг организације, Данила Барзама. У току су финалне припреме терена, стазе се већ постављају, и овом приликом упућујем велику захвалност ватрогасцима који су раскрчили пут и средили корито реке Ђетиње”.

Председник Рафтинг савеза Србије, Борис Пурјаков, рекао је да се на овогодишњем такмичењу очекује учешће између 18 и 20 тимова, који се такмиче у суботу 20. и недељу 21. маја. Према његовим речима река Ђетиња има велики потенцијал за овај спорт.

“Захваљујем се Граду Ужицу и Спортском савезу Ужица на сарадњи и свему што су учинили за развој рафтинг спорта и организацију такмичења. Долазак председника Светске рафтинг организације, Данила Бармаза, биће прилика да са њим поразговарамо и предочимо му идеју да овај град буде домаћин и Светском првенству у рафтингу јер Ђетиња, као најлепши кањон и шире од наше земље, има могућност, поред такмичарског, и за туристички рафтинг. Најбројнији је тим из Италије, који има мушки, женски и пара-тим, а када је реч о самим пара-тимовима, долазе нам још и тимови из Бугарске и Србије. Такмичарски део се одвија у суботу и недељу, и то у категоријама слалом трке, RX такмичење два тима међусобно,  и такмичење у спусту, од Градске плаже до Аде, у дужини од 4,5 километра.

Свечано отварање такмичења планирано је за суботу, 20. мај, у 9 часова, на Градској плажи у Ужицу, док ће завршетак бити дан касније, у недељу 21. маја, у 12 часова, на истом месту.