Европска недеља мобилности у Ужицу се обележава низом активности
14/09/2023

Европска недеља мобилности у Ужицу се обележава низом активности

Сваке године од 16. до 22. септембра више од три хиљаде градова Европе придружује се  манифестацији Европска недеља мобилности, чији је циљ фаворизовање немоторизованих видова превоза у градовима у односу на аутомобилски саобраћај, који користи фосилна горива. Ужице је трећу годину заредом учесник ове манифестације.

Како је истакао најављујући активности које ће бити реализоване, Слободан Шиљковић члан Градског већа, биће то прилика да се током седам дана промовишу шетња, бициклизам и активности на отвореном са циљем унапређења животне средине.

“Тако ћемо већ сутра поподне започети обележавање ове недеље ангажовањем познатих аикидо клубова из Београда и Ужица, чији ће чланови на Тргу партизана од 17.30 часова представити овај спорт и на тај начин промовисати спорт и здраве стилове живота. Са активностима настављамо у суботу 16. септембра традиционалном бициклистичком вожњом од првог тунела на Градској плажи до Стапарске бање. Вожња креће у 11. 30 часова, очекујемо као и претходних година учешће великог броја ученика основних и средњих школа као и бројих суграђана, а за све учеснике обезбеђени су и пригодни поклони”.

У понедељак 18. септембра на Тргу партизана о пешачким стазама, активном одмору и електричним туристичким возићима говориће Данијела Ђорђевић Арсић директорка Туристичке организације Ужице.  Наредног дана током гостовања на локалној телевизији говриће се о проблемима паркирања али и позитнивним странама употребе у градском јавном превозу еколошких возила. Европској недељи мобилности придружује се и Црвени крст Ужице чији ће волонтери, заједно са ученицима и наставницима Саобраћајне школе промовисати пројекат полигона који ће бити изграђен током следеће године.

“Активностима се у четвртак 21. септембра придружује и Предшколска установа Ужице шетњом деце из ужичких вртића и тог дана највићемо и једну нову манифестацију, ау питању је Ужички фестивал ходања, који ће се одржати 1. октобра. Европску недељу мобилности традиционално завршавамо доласком на посао пешке, представника градског руководства, чиме желимо да будемо добар пример свим суграђанима”.

Уз позив суграђанима да се укључе у све поменуте активности Шиљковић подсећа да о унапређењу квалитета животне средине треба мислити сваког а не само ових седам дана. То је, како истиче, нешто на чему ће се и другим активностима и мерама радити и у наредном периоду.