Европска недеља локалне демократије од 11. до 15. октобра и у Ужицу
12/10/2021

Европска недеља локалне демократије од 11. до 15. октобра и у Ужицу

Под мотом “Заштита животне средине – локалне заједнице предузимају мере” обележава се оводогодишња Европска недеља локалне демократије. Ужице је један од градова из 49 држава, колико их је укључено у ову иницијативу, чији је циљ промовисање и подстицање демократске партиципације, подизање свести грађана о начину рада локалних власти, као и информисање о могућностима учешћа у локалним процесима доношења одлука.

По речима Наде Јовичић члана градског већа за заштиту животне средине и туризам, Европска недеља локалне демократије у Ужицу ће бити обележена у складу са препорукама кроз бројне активности. Прва је реализована у ОШ “Алекса Дејовић”, иначе школи која је учесник заједничког пројекта који реализују Министарство заштите животне средине и Министарство просвете.

“Поред великог броја радио и тв емисија, поделе пропагандног материјала и посете школама биће организована и предавања, све са циљем да се што више говори о заштити животне средине и улози сваког појединца у њеном очувању. Говорићемо и о свим мерама које локална самоуправа, односно заједница,  предузима по питању заштите квалитета ваздуха, воде, управљања отпадом. Планирали смо такође да у току ове седмице организујемо и доделу награда по конкурсу за најлепше двориште на територији града Ужица”.

ОШ “Алекса Дејовић” није случајно одабрана, јер једна је од 29 школа у Републици Србији, која ће учествовати у реализацији пилот пројекта “Улога ученика у заштити животне средине” у сарадњи са Министарством просвете и Министарством заштите животне средине.

“Поносни смо што можемо да разматрамо једну овакву врсту сарадње зато што овај пројекат носи и подразумева оно што улази у опште компетенције које сваки ученик треба да понесе са собом након завршетка основног образовања, а то је тај одговаран однос ученика према околини. Такође, ово је један специфичан пројекат где ми можемо да укључимо и родитеље ученика и све запослене, комплетно локалну средину и ми као школа покривамо не само средину у којој се школа налази већ и пет села Злакусу, Крвавце, Поточање, Горјане и Потпећ”, истакла је Ирена Дрндаревић директорка ОШ “Алекса Дејовић”.

Страхиња Костић и Лука Јоловић ученици ове школе показују завидно знање о заштити животне средине.

“Рециклажа је процес поновног коришћења отпада. Значајан је за одлагање отпада у природи, за мање коришћење ресурса из природе и за заштиту животне средине”, каже Страхиња.

“Ако рециклирамо једну тону папира уштедећемо 17 стабала дрвета. Пластика се добија од нафте и од те пластике се прави влакна, а од тих влакана се праве ранчеви, футроле, патике, јакне итд. Један од највећих данашњих проблема јесте елетронски отпад, нарочито онај који у себи садржи отрове од којих не смеју животиње и људи да прилазе јер су јако отровни”, додаје Лука.

Већина ученика ове школе учествује у многобројним акцијама Еколошке секције и активностима које су везане за тему заштите окружења у коме одрастају. Отпад селектују, јер знају колико је примарна селекција важан процес.

Учешће грађана није само основа демократије и доброг управљања, већ би требало да буде и први циљ укључен у процес промене ставова и понашања. Према неколико студија, планови за изградњу отпорности и стратегије за суочавање са климатским променама нису толико ефикасни колико треба да буду ако нису подржани напорима грађана и усвојеним понашањем. И ова недеља прилика је да се грађани својим учешћем, предлозима и сугестијама укључе у креирање докумената, важних за решавање проблема везаних за заштиту животне средине.