Етно самит "ТрадицијаНова" у Ужицу од 22. до 27. октобра - По први пут ван Београда
15/10/2019

Етно самит “ТрадицијаНова” у Ужицу од 22. до 27. октобра – По први пут ван Београда

У Ужицу ће се од 22. до 27. октобра одржати Трећи Етно самит “ТрадицијаНова”. Организатор манифестације је Ансамбл народних игара и песама Србије “Коло” уз подршку ужичког Народног позоришта, а покровитељи Министарство културе и информисања и град Ужице. Планирано је да се у шест дана трајања одрже фестивалска извођења, научно-теоријски скуп и креативне радионице за уметнике. Поред ансамбла “Коло”, на Етно самиту ће наступити и Ансамбл народних плесова и пјесама Хрватске “Ладо”, Мађарски државни фолклорни ансамбл “Мане”, а учествоваће и КУД “Севојно” и Удружење грађана “Ере”.

Заменик градоначелника Иван Станисављевић изразио је задовољство што ће Ужице бити домаћин ове манифестације и то као први град после Београда:

“Ово је специфична манифестација на којој ће на три концерта наступити пет ансамбала. На Етно самиту наступиће ансамбли из Хрватске и Мађарске и ово ће бити лепа прилика за унапређење наше културно-уметничке понуде јер су два претходна самита, који су привикли велику пажњу јавности, одржана у Београду и ово је први пут да се он одржава ван Београда.” – рекао је Станисављевић.

Директор Ансамбла “Коло”, Владимир Декић је нагласио да ће, поред фестивалског дела и наступа, одржати и конференција, научни скуп на коме ће домаћи истрани учесници говорити о прошлости, садашњости и будућности уметности народне игре, песме и музике:

“Важан део овог Етно самита је и креативна радионица на којој ће уметници ансамбала Коло и Ладо, заједно са глумцима ужичког Позоришта и драмским уметницима из Београда, извести драмско -плесно дело које ће видети публика Фестивала.