Етно самит „Традиција нова“ од 27. октобра до 1. новембра
27/10/2020

Етно самит „Традиција нова“ од 27. октобра до 1. новембра

Народно позориште Ужице у сарадњи са Ансамблом „Коло“ из Београда, а уз подршку Града Ужица, организује Етно самит „Традиција нова“ који ће трајати од 27. октобра до 1. новембра. Манифестација окупља научнике, теоретичаре и практичаре, а ове године тема ће бити само певање са циљем да се на једном месту окупе чланови професионалних ансамбала из региона.
Отварање манифестације планирано је наступом групе Рођенице из Новог Сада у галерији Боже Ковачевића на Боровој глави, која ће бити затворена за јавност. На платоу испред Народног позоришта 28. октобра биће емитован наступ Ансамбла народних пјесама и плесова Хрватске „Ладо“. Трећег дана манифестације у Културном центру Златибор публици ће бити приређен концерт групе Трио Гавровски, број посетилаца је ограничен.

Директор Ансамбла „Коло“ Владимир Декић и члан Градског већа Града Ужица Ратко Трмчић

„Пошто играње подразумева доста играча на једном месту, док је са певањем и свирањем другачије, одлучили смо се да ове године тема буде певање. Старе песме ћемо представити другачије. Зато се цела организација зове „Традиција нова“. Представљамо уметност на један другачији начин од оног на који су сви навикли. Песма коју смо изабрали је „Зидање Скадра“ и њу ћемо обрадити на један новији начин и то је један простор за усвајање уметничке слободе“, рекао је директор Ансамбла „Коло“ Владимир Декић.

Као и прошле године и ове ће на радионици коју воде глумица Вања Ејдус и редитељка Тара Манић уз подршку драматурга Вука Бошковића, бити гост Дивна Марић.

„Ансамбл „Коло“ је други пут у Ужицу, заједно са Народним позориштем организују ову манифестацију. Надамо се да ће све проћи онако како су организатори замислили и да ће публика, иако у ограниченом броју, присуствовати и уживати у овој манифестацији“, истакао је члан Градског већа Града Ужица Ратко Трмчић.

Стопића пећина 30. октобра биће домаћин групи „Врело“ и онлајн приказа наступа хора из Хрватске – Хармонија Дисонанце. Фестивал ће бити завршен вокалним инструменталним концертом Ансамбла „Коло“, након чега ће бити емитован документарни филм Ансамбла „Ладо“, који су снимили за својих 70 година постојања.

Карте за концерт Ансамбла „Коло“, као и пројекцију филма Ансамбла „Ладо“ делиће се од данас у 14 часова на билетарници Народног позоришта, а свако има право да добије највише две улазнице.

Извор: zoomue.rs/Град Ужице