Епидемиолошка ситуација у Ужицу стабилна
22/10/2020

Епидемиолошка ситуација у Ужицу стабилна

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић истакла је данас на конференцији за медије да је Градски штаб за ванредне ситуације анализирао тренутну епидемиолошку ситуацију и констатовао да је тренутно мали број заражених пацијената Ковидом 19 у нашем граду.

“Пратећи истовремено развој епидемије по окружењу за очекивати је да у наредном периоду дође до убрзавања ширења заразе у нешем граду. Спровођење свих епидемиолошких мера у овом тренутку је једини начин да спречимо све компликације Ковида 19 и из тог разлога апелујемо на све наше суграђане да предузму један додатни напор да заштите пре свега себе, јер штитећи себе штитимо и све наше суграђане. Огромна је одговорност власника објеката, како трговинских тако и угоститељских и свих осталих, у пружању својих услуга на максимално безбедан начин, спроводећи наравно све оне мере које треба да спроведу. Оно што морамо поштовати да се здравствено стање свих запослених, како у јавним предузећима тако и установама, школама, је благовремена реакција на појаву првих респираторних симптома.”

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић

“Ширење заразе је најбрже на местима где има велики број људи на прославама, у кафићима, ресторанима, према томе морамо у таквим ситуацијама предузети све епидемиолошке мере, односно препорука Градског штаба је да се таква ризична места избегавају, а у ситуацијама када је то немогуће, треба на таквом месту боравти што краће са заштитном маском поштујући физичку дистаницу и одржавати свакодневну хигијену руку.”

Градоначелница је навела да ће, у зависности од закључака Владе Републике Србије и свих оних одлука које буде доносио кризни штаб, у граду Ужицу бити спроводене додатне мере:

“Ми ћемо давати препоруке и пооштрићемо контроле на спровођењу свих тих мера на сузбијању Ковида 19. Контроле ће спроводити државни органи, инспекцијски органи, као и комунална полиција. Градски штаб за ванредне ситуације ће на дневном нивоу пратити епидемиолошку ситуацију и на основу тога ће доносити препоруке. Како и на који начин ћемо те пропоруке, односно мере, спроводити, зависи од тога како ће се епидемиолошка ситуација развијати. Све мере које се буду доносиле биће у складу са уредбом Владе Републике Србије.”

Зоран Милитаров, в.д. начелника Градске управе за инспекцијске послове и комуналну полицију

Начелник Градске управе за инспекцијске послове и комуналну полицију Зоран Милитаров истакао је да је свима познато да је Влада Републике Србије донела уредбу којом се регулишу обавезне мере на контроли сузбијања заразне болести Ковид 19, и наводи да постоји Закон о заштити становништва заразним болестима.

„Ту се налазе мере које се разврставају у зависности од врсте објеката на које се односе, у односу на радње које се могу спроводити, као и на окупљања која се могу одржавати. Очекујемо да ће у наредном периоду и са нивоа државе доћи до редефиниције тих мера. Препоруке су такође мере које у овом моменту процењујемо да нису од епидемиолошког значаја да би довеле до даљег ограничавања живота. Сада у граду Ужицу немамо потребу да додатно ограничавамо радно време објеката јер је жеља да покушамо да одржимо нормалне услове за живот у максималном могућем периоду. У колико дође до неке непланиране ситуација, а то се може десити једним неопрезним скупом, окупљањем до кога ће доћи са све већом вероватноћом. Ако се тако нешто деси, ми ћемо и поред онога што је прописано уредбом додатно у оквиру надлежности Града Ужица предузети мере које се пре свега односе на начин обављања делатности услужних предузећа или на ограничавање радног времена према нашој одлуци о радном времену. Надамо се да ћемо заједничким напором пре свега одговорним односом, спречити да се зараза пребрзо шири.”

Према речима Милитарова све пријаве и контроле које раде инспекцијске службе се упућују у форми записника Републичкој санитарној инспекцији која након тога подноси прекршајне пријаве.

„У послове контроле се укључују и други државни органи, без обзира да ли су они надлежни за спровођење противепидемиолошких мера или не. Рок за подношење одређене пријаве је шест месеци, тако да се и у случају кад се први пут затекне нека незаконитост у раду или непоштовање мера најпре субјекат упозорава, евидентира се његово понашење, и у случају да се понови, предузимају се и друге мере. Имали смо ситуације где су се подносиле и кривичне пријаве у претходном периоду због одређених скупова, имали смо и прекршајних пријава, било је затворених објеката у  граду, али нама није циљ да некоме изрекнемо казну већ пре свега да учинимо заједничким напорима и спроведемо мере и заштитимо здравље грађана на првом месту.”

Милитаров је истакао да је максималан дозвољен број приликом окупљања 30 лица, да нема толеранције и вероватно ће се тај број смањивати.

„Све приватне прославе су забрањене и надзор над њима врши Министарство унутрашњих послова уз помоћ других органа. Разумемо потребу људи да нешто прославе, обележе неки догађај, али је такође чињеница да морају то да прилагоде тренутној ситуацији. Сада није време за масовне и велике прославе, сада је време да будемо скромни и да у оквиру породице обавимо то што нам је намера.”