Дрво Ликвидамбар у част професорке Бране Матић
24/11/2020

Дрво Ликвидамбар у част професорке Бране Матић

У част професорке Бране Матић, Економска школа и Град Ужице посадили су у парку испред Економске школе дрво “Ликвидамбар”.

Према речима Мирјане Радивојчевић помоћника градоначелника Ужица само сећање на људе који су цео живот посветили трагању за најбољим у себи, уз безусловну посвећеност људима, посебно младима, посебна је вредност.

“Брана Матић није била само професорка својим ђацима, била је много више од тога. Знала је све да разуме, да опрости, да нас постиди својом благошћу и разумевањем. Због свега тога је генерације њених ученика са радошћу памте и искрено желе да у нашим школама буде више професора који ће нас поред обавезног градива учити да ценимо живот и вредности због којих се вредело родити и корачати овом планетом. Издвајала се по много чему, а оно што је непроцењиво то је љубав коју је имала за сваког ученика и жељу да свакоме да подршку, да првенствено буде што бољи човек. Зато је њени ученици памте и пожелели су да на симболичан начин подсете на значај оних који нас образују, али и васпитавају. Живота има и после живота ако се сећамо добрих људи, зато ће и ово дрво које данас садимо бити јединствено у нашем граду баш као што је Брана била јединствена. Ако нас негде чује желимо да буде спокојна и мирна док ми у њено име дајемо живот овом дрвету.”

Директорка Економске школе Ужице Милица Прљевић истакла је да Економска школа може да се похвали чињеницом да је Брана Матић, професорка српског језика и књижевности, први професор који добија своје дрво у нашем граду.

“Задовољство ми је што испред Економске школе могу данас да изразим радост због активности везанe за лик професорке Бране Матић. У свим временима школа почива на синергији између ученика, професора и родитеља. Школа је успешна само онда ако се њени ученици и после завршетка школе враћају њој и својим професорима. Десило се да су се ученици сетили своје професорке Бране Матић, одржавши јавни час посвећен њој и из љубави према њој осмислили идеју која представља материјализацију љубави сађењем дрвета негде испред школе. У име школе захваљујем свим бившим ученицима, колегама и Граду Ужицу који су својим активностима допринели да реализујемо ову акцију.”

Ксенија Јањушевић професорка Економске школе у пензији навела је да је радост ретка у овим тешким временима и да се данас радујемо јер материјализујемо идеју љубави ученика према учитељу и обрнуто.

“Данас садимо дрво Бране Матић која је била посебна, баш као што је посебно и јединствено ово дрво које је данас намењено њој. Поседује сагласје лепоте тела и душе, зато што уме да воли и опрашта и зато што нас је својом љубављу покорила. Брана је била колегиница невероватне енергије. Многи професори Економске школе уз њу су педагошки сазревали. Њен педагошки кредо био је “Извуци максимум из ученика, али не дозволи да се и једна дечија суза пролије због тебе”. Брана је имала меку комуникацију са колегама, све је разумевала и за све налазила ваљана оправдања. Била је вредна одговорна, са јако развијеним осећањем дужности. Умела је често да каже “Није проблем што нису научили, једнога дана кад им пригусти научиће, не могу само да опростим сплачину у очима”. Настојала је да увек све реши у корист својих ученика, многе је облачила, хранила, приватно одводила у свој дом, делила је и поклањала своју љубав и делећи је са другима љубав се умножавала. Брана није радила за просветарску плату, њена плата били су конкретни успешни животи њених васпитаника. Ето зато је баш дрво за Брану.”

“Ученици углавном своје професоре сврставају у три групе, на оне према којима су равнодушни, на оне које поштују и, на крају, на оне које воле. Најмање је оних које воле. То је главни разлог због чега је дрво баш за Брану, а не за неког другог. Да је Брана бирала место за дрво баш би ово одабрала и зашто баш дрво, а не неко друго обележје, зато што је дрво усправно, када би се човек угледао на дрво говорила је “свет би био усправан и савршен” и зато верујући да грлим Брану, загрлићу данас њено дрво у нади да ће се њене генерације ученика сакупљати око дрвета, поверавати му тајне и тражити савете. Хвала свима који су нам улепшали овај дан” истакла је Јањушевић.