Друштвени дијалог је једини начин за даљи развој, поручила у Ужицу министарка Гордана Чомић
11/06/2021

Друштвени дијалог је једини начин за даљи развој, поручила у Ужицу министарка Гордана Чомић

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог од јануара месеца обилази управне округе у Србији са циљем да се кроз међусобну размену информација омогући локалним самоуправама пуна примена закона из заједничке надлежности. Министарка Гордана Чомић данас се састала са представницима Града Ужица и свих општина Златиборског округа. Добродошлицу министарки и њеном тиму пожелео је Бобан Перишић начелник Злaтиборског управног округа.

“Велико нам је задовољство што данас имамо прилику да угостимо министарку Гордану Чомић и представнике Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Размотрићемо важне теме које се односе на статус националних мањина у Златиборском округу, али и на положај особа са инвалидитетом. Говорићемо и о родној равноправности, где је цео наш округ постигао значајан напредак у претходном периоду и друштвеном дијалогу као инструменту који нам је данас неопходнији него икад, почевши од локалних самоуправа и њиховог дијалога са представницима цивилног друштва па до вишег нивоа где најважнија друштвено политичка питања треба усагласити и постићи национални концензус”.

По речима министарке Гордане Чомић важна тема састанака са челницима локалних самоуправа је и одрживи развој.

“Министарство ће се бавити Стратегијом одрживог развоја, желимо да видимо како људима можемо да помогнемо да се установи сталан друштвени дијалог на нивоу округа на коме би сви заједно поделили идеје, перцепције, чињенице и утиске о томе како овај округ треба да изгледа 2030. године. Колико деце да буде рођено, колики проценат загађења ваздуха, воде, земљишта, колико запослених, колико старих и шта они раде. На јесен ћемо доћи други пут да обиђемо све управне округе и да видимо колико смо напредовали, где смо погрешили у проценама, шта треба да поправимо и како да заједно радимо даље. Друштвени дијалог мора да буде успостављен на свим местима и свим нивоима јер је то једини начин да развијамо себе саме и место у којем живимо”.

Министарка додаје и да Златиборски округ ништа не спречава да под окриљем начелника округа направи координацију свих тела, комисија и одсека који се баве родном равноправношћу.

“Требало би да се до краја године направи план шта да се ради са родним буџетима, и да се планирају заједничке акције и програми за привлачење донора који ће заједно са Центрима за социјални рад финансирати рад Сигурних кућа. Такође важно је заједно формирати механизме како би што хитније, ефикасније и боље помогли жртвама насиља, али и договорити протоколе о сарадњи по питању примене одредаба закона о родној равноправности.”

Данашњем радном састанку, поред представника министарства, Златиборског управног округа, свих десет јединица локланих самоуправа, присуствовали су и представници центара за социјални рад, Националне службе за запошљавање и цивилног сектора.