Допринос очувању културно-историјског наслеђа српског народа на Крфу
05/10/2023

Допринос очувању културно-историјског наслеђа српског народа на Крфу

Организација Црвеног крста Ужице већ пет година заједно са својим волонтерима и добровољним даваоцима крви, посећује острва Крф и Видо како би радила на обнови и одржавању споменика посвећених тешком периоду српске историје. Ова, сада већ традиција, настављена је и ове године, када је 27 представника организације Црвеног крста боравило на Крфу у периоду 26.септембар – 01.октобар.

Млади волонтери имали су прилику да упознају острво, да обиђу знаменитости српске и грчке историје, али и да својом посетом и радом дају допринос у очувању културног и историјског наслеђа нашег народа на просторима Крфа. Познајући добро историју Албанске голготе, жеља сваког волонтера Црвеног крста била је да бар својим малим делом доброте и доприносом кроз одржавање споменика на Крфу, ода почаст великој жртви својих славних предака који почивају у Маузолеју на острву Видо или у дубинама Плаве гробнице.

“Управо најмање што се можемо да учинимо за хероје Великог рата и симбол слободе Срба али и других народа, је да очувамо и одржимо у добром стању симболе и костурнице предака и тиме њиховој жртви дамо вечну захвалност”, истичу једногласно волонтери Црвеног крста Ужице. Поред многобројних хуманитарних акција и активности, придодали су и ову, врло специфичну и тиме по ко зна који пут постали јединствени у хуманости, човекољубљу и очувању традиција.

Острво Крф у Грчкој, сигурно једно од најлепших у медитерану, има посебно место у срцима српских посетилаца, туриста и свих оних који су имали прилику да га посете. Место које носи назив „српског Јерусалима“ је збориште Срба који долазе, слободно би се могло рећи као ходочасници, на место великог како страдања, тако и највећег васкрсења српске војске и државе.