Донација Града за Дом здравља
23/04/2018

Донација Града за Дом здравља

С обзиром на објективне финансијске потешкоће ужичког здравства, Град Ужице последњих неколико година пружа финансијску подршку Здравственом центру Ужице како би функционисање центра било неометано.

Настављајући активности у том правцу, градоначелник Ужица Тихомир Петковић је данас свечано уручио кључеве два путничка возила ужичком Дому здравља. Возила су намењена Служби кућног лечења и неге како би око 100 пацијената, које ова служба готово свакодневно посећује, добили квалитетнију услугу.

Градоначелник Петковић је овом приликом нагласио да је Град препознао проблеме ужичког здравства и неколико последњих година предузима кораке како би се исти решили.

“Сећамо се сви и оних донаторских вечери које су допринеле да се у Ужицу и ужичком Здравственом центру опреме одељења ангио сале и кардиохирургије. Осим тога последњих неколико година ужичко здравство, Дом здравље пре свега, има велики проблем са возилима која су неопходна за нормално функционисање. Град се укључио колико је то било могуће и од 2015. године издвајамо близу 5 милиона динара годишње како бисмо побољшали услове рада Дома здравља”, рекао је Петковић и додао да је 2015. године Град уложио 5 милиона за набавку једног санитетског возила и једног путничког возила, 2016. године 3 милиона динара за повезивање Центра за мајку и дете топловодом са котларницом у Дому здравља чиме су постигнуте велике уштеде грејања, а потом 2017. године око 2 милиона динара за набавку једног путничког возила за Службу кућног лечења и неге, за набавку једног котла и једног броја инструмената неопходних Дому здравља.

“Ове године улажемо негде око 5 милиона динара од којих смо 2 милиона динара уложили за набавку два путничка возила за Службу кућног лечења. Уз напоре које је руководство Здравственог центра и Дома здравља учинило заједно са Министарством претходних неколико година, створили су се услови да Дом здравља има знатно већи број возила које користи у свакодневном раду. Поред два милиона планирамо да финансирамо са 2 милиона рад кардиохирургије, односно долазак доктора и медицинских сестара из Београда како би оперисали али и обучавали запослене у ЗЦ Ужице. То је нешто што смо сви Ужичани подржали и желимо да наш ЗЦ буде један од ЗЦ у Србији који има кардиохирургију и могућност да у Ужицу лечимо Ужичане и становнике Златиборског округа од тих болести. Ужице има квалитетно здравство уз све проблеме са којима се сусреће, а верујемо да ћемо захваљујући добром и координисаном наступу Градске управе, руководства и запослених у ужичком здравству имати из године у годину још боље стање у овој области”, рекао је Петковић.

Директор Здравственог центра Ужице, Милош Божовић је уз речи захвалности Граду Ужицу на донацији истакао да је садашње руководство Града препознало проблеме ужичког здравства и да је у последње три године почело са интезивнијим улагањем у набавку, првенствено санитетских возила.

“У току је и тендер за набавку санитетског возила који смо добили из пројекта амбасаде Јапана тако да ће и то знатно побољшати услове транспорта и самог доласка у хитним случајевима пацијената. Такође, Град је издвојио средстава за набавку два возила за кућну негу, ту је била лоша ситуација а са набавком се знатно поправила, јер први пут после 2012. године руководство Града је набавило три возила за потребе службе кућног лечења”, рекао је Божовић и додао да када је реч о кардиохирургији “кардиохирурзи код нас долазе свакеседмице од недеље до среде када се раде две до три операције. Град је до сада уплаћивао новац за њихов долазак, док је Чигота обезбедила смештај за један број лекара и средњег особља које паралелно са операцијама и едукује наше особље како би они сутра могли да преузму тај посао у нашем ЗЦ”.

Директорка Дома здравња Данијела Маринковић је истакла да су “ова возила од изузетног значаја због разуђености терена који Служба кућног лечења и неге обилази, јер се прелази преко 300 км дневно и обилази преко 100 пацијената”.