Доделом награда за најлепше двориште завршено обележавање Европске недеље локалне демократије
15/10/2021

Доделом награда за најлепше двориште завршено обележавање Европске недеље локалне демократије

Милена Шуњеварић из Злакусе власница је најлепшег дворишта на подручју града Ужица, и њој је данас уручена награда у виду ваучера у износу од осам хиљада динара, који може искористити за куповину у цвећари ЈКП Биоктош.

Друга награда у износу од шест хиљада динара уручена је Драгану Лечићу из Шумадијске улице, док је ваучер у износу од четири хиљаде динара за треће место припао Мири Илић чије двориште се налази у насељу Татинац. Слађана Андрић из насеља Сењак власница је најлепшег балкона, а у истој категорији друга награда припала је Душици Мијаиловић из Косанчићеве улице. Ове године није било пријављених у категорији најуређенији простор испред стамбене зграде.

Награде је власницима најлепших дворишта и балкона уручила Нада Јовичић Градска већница за заштиту животне средине, енергетску ефикаснот и туризам, нагласивши да је и ово један од начина да се наши суграђани мотивишу да уређују и чувају животну средину. Како је нагласила, данашњи датум је одабран за доделу награда јер је на данашњи дан 1985. године потписана Европска повеља о локалним самоуправама.

“Активности спровођене у току ове седмице говоре о широком спектру проблема о којима једна локална самоуправа мора да води рачуна у оквиру заштите животне средине. Као и о томе да без укључивања грађана у све активности свака иницијатива за бољу будућност постаје бесмислена”.

Она је подсетила да је реализован низ активности како са основним и средњим школама тако и са јавним предузећима.

“Упознали смо ученике и наставнике са пројектима који су планирани за реализацију на територији града Ужица, а односе се на улогу ученика у заштити животне средине, а да значајну улогу имају и стручњаци показали смо захваљујући институту РЕРИ из Београда кроз организовање презентације предлога правилника о унапређењу учешћа јавности у поступцима процене утицаја на животну средину. Такође у ЈКП “Дубоко” одржан је састанак на коме је било речи о будућим активностима везаним за пројекат примарне селекције отпада”.

Европска недеља локалне демократије ове године обележена је под слоганом “Заштита животне средине-локалне заједнице предузимају мере”, са циљем да се укаже на значај укључивања сваког појединца у решавање проблема везаних за заштиту животне средине.