Додељене награде књижевног конкурса Милутин Ускоковић
05/05/2017

Додељене награде књижевног конкурса Милутин Ускоковић

Награде књижевног конкурса Милутин Ускоковић за најбољу необјављену приповетку у прошлој години су додељене синоћ у Народној библиотеци Ужице.

Прва награда конкурса је припала Милошу Јововићу из Београда, за причу Дизием Марта.

„Једна мала љубавна прича, у савременом свету са мало неснађеним људима, још увек не одраслих, мене  лично више занима, него нека објективна реалност која је тешка, тмурна и увек нешто фали“ каже Јововић и додаје да му је за приповетку главна инспирација била љубав.

Директор Народне библиотеке Ужице Драгиша Станојчић каже да су приповетке које су ове године стигле на конкурс директна последица времена у коме живимо.

„Помало су депресивне, затворене, нема ту неких великих универзалија, помало беже од стварности и говоре о ауторима који живе сами. Нема ту неке ширине у тим приповеткама“ каже Станојчић.

На овогодишњи конкурс  је приспело 45 радова, аутора из Србије, Републике Српске и дијаспоре.

Друго место конкурса је припало Животију Поповићу Попу, аутору приче Пестус јустинианус, а треће Дејану Вукићевићу из Београда за причу Изврнута рукавица или старо место.

Награђене је ове године одабрао жири који су чинили књижевник и публициста Зоран Јеремић, професор доктор Драгана Францишковић и професор доктор Љиљана Костић.

Подсећамо, да је конкурс за најбољу необјављену приповетку Милутин Ускоковић установљен 1993. године, у циљу неговања сећања на Милутина Ускоковића, зачетника српског урбаног романа, рођеног 1884. године у Ужицу. Конкурс расписују Народна библиотека Ужице и ужички часопис за књижевност, уметност и културу Међај.