Додељена признања "Жестивала"
28/12/2021

Додељена признања “Жестивала”

На пригодној свечаности у Градском културном центру најбољим произвођачима воћних ракија на VI Међународном фестивалу традиције и културног наслеђа “Жестивал 2021” уручена су признања, која због епидемиолошке ситуације нису могла бити уручена у време његовог одржавања.

На VI Међународном фестивалу природе и културног наслеђа прегледанo је укупно 70 узоракa ракије од шљиве, кајсије, јабуке, дуње, крушке, грожђа, вишље као и  клековаче, траварице, медоваче и нановаче.

У категорији пољопривредних газдинстава додељено је 15 сребрних медаља, две златне и једна велика златна медаља. Велика златна медаља и награда Радослав-Раде Пауновић за најбољу ракију Жестивала припала је Горану Јараковићу из Биоске са просечном оценом 18,50 за ракију од шљиве јачине 40% voл.

Награду Радослав-Раде Пауновић за најбољу ракију Фестивала у категорији добила је дестилерија  ЗР ” Воћне ракије Плазинић” из Премеће, Чачак  са просечном оценом 18,96 за ракију од шљиве јачине 43% vol.

У категорији дестилерија додељене су 4 бронзане, 15 сребрних, 17 златних и 16 великих златних медаља.

Шампиони у категорији предузетника и преузећа су у групи шљива Воћне ракије Плазинић из Чачка, међу дуњама и кајсијама Тим из Бајине Баште, у крушкама Дестилерија Хуберт 1924 из Банатског Великог Села, у групи лозоваче Пуре Фруит из Београда, а најбољи у специјалним ракијама је Стара Златиборка плус из Ужица.

Председник организационог одбора Жестивала Бранислав Митровић подсетио је на важност историјског догађаја с краја 19. века који га је инспирисао да покрене овај фестивал међународног карактера. Као веома важан истакао је податак да је Тома Наумовић 1892. године у Бриселу победио са ужичком клековачом.

“За мене је то био јако битан податак који не говори само да је ракија из нашег краја победила белосветске жестоке напитке, већ и парадигма храбрости тог човека да се на том светском тржишту појави. Ми смо 2006. године на Ракијској пијаци направили први Фестивал воћних ракија и од тада трагамо за најбољим концептом”.

Свечаност је употпуњена наступима женске и мушке певачке групе КУД-а Севојно и ансамбла “Северац”, док су садржаји и циљеви “Жестивала” приказани кроз кратак филм.

Овогодишњи “Жестивал” одржан је од 22. до 29. августа уз бројне садржаје и са посебним акцентом на културно наслеђе и промоцију аутентичних и традиционалних производа из ужичког краја. Нажалост, због лоше епидемиолошке стуације неки од планираних садржаја су изостали. Ипак, организатори се надају да ће у наредној години све пропуштено бити надокнађено.