Додељена признања "Цвет једнакости"
19/03/2024

Додељена признања “Цвет једнакости”

У Градском културном центру по 11. пут одржана је манифестација “Кикини дани”, коју Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице организује у част Тијане Петровић- Кике, прерано преминуле колегинице, активисткиње и чланице удружења. Традиционално додељене су и награде победницима ликовног, литерарног и новинарског конкурса “Цвет једнакости”. Признања су добитницима уручили градоначелчница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић и Михаило Јовановић представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

“Иако већ целу деценију није са нама, Тијана Петровић-Кика је успела да нас уједини, и да вођени њеном мисијом градимо и развијамо Ужице без баријера. То чинимо заједничким снагама и на обострано задовољство”, истакла је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

Она је подсетила да се из дана у дан све више унапређује инфраструктура, граде рампе, лифтови, тактилне стазе, али и да су особама са инвалидитетом прилагођена и возила јавног превоза.

“И то је нешто што ћемо наставити са радимо све док и последњу установу и институцију не учинимо доступном за свакога од вас. Такође важно нам је да учествујете у креирању политика, планова и стратегија и веома смо задовољни што сте се активно укључили и својим идејама те документе учинили бољим. Заједно ћемо, сигурна сам, доћи и до још већег напретка у сфери здравствених услуга и запошљавања. Ужице без баријера јесте циљ коме тежимо, а у томе ће нам сигурно помоћи и учесници конкурса „Цвет једнакости“ својим причама и текстовима, наши ученици својим цртежима и појединци својим активностима. Сви они раде на подизању свести и унапређењу положаја особа са инвалидитетом”, рекла је градоначелница упутивши честитке и захвалност добитницима признања.

У име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обратио се Михаило Јовановић из Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, који је Удружењу и присутнима пренео поздраве министра Николе Селаковића. Према његовим речима брига о особама са инвалидитетом је свакодневна обавеза, а Тијана Петровић својим примером је показала колико се може напредовати када постоји жеља и обострано разумевање и ангажовање.

“Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјала питања, већ дуги низ година путем конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом подржава Удружење дистрофичара Златиборског округа, како би се кроз ту сардњу унапредио положај и квалитет живота особа са инвалидитетом. И ове године у складу са стратешким опредељењем Владе Репувлике Србије, наставићемо да подржавамо програм и рад удружења. Хвала организаторима на позиву, честитам добитницима награда и са овог места у име ресорног министарства ту сам да пружим апсолутну подршку раду удружења, нагласио је Јовановић.

Предраг Бакић председник Удружења дистрофичара Златиборског округа захвалио се присутнима што су у заиста великом броју подржали манифестацију.

“Колико  је задовољство било сарађивати, мењати ствари и тимски радити на идејама и њиховом остварењу и пре свега дружити се Тијаном, исто толико је задовољство и данас радити за њене визије. Изградили смо нашу филозофију и принципе које следимо и које ћемо и даље реализовати. Ми сопственим примером, као и она, сваки професионални циљ тежимо да учинимо могућим”.

Овом приликом уручена су признања “Цвет једнакости” учесницима ликовног, литерарног и новинарског конкурса. На тему ” Препознај себе у онима који на први поглед не личе на тебе” цртало је 80 ученика ужичких основних школа и по одлуци жирија прво место припало је Ели Терзић, друго Димитрију Миладиновићу а треће су поделили Магдалена Александрић и Никола Милић.

Све три награде у оквиру Литерарног конкурса освојиле су ученице Медицинске школе Ужице, Тијана Карадаревић, Виолета Радовановић и Емилија Гордић.

На конкурс “Цвет једнаоксти” пристигло је 12 новинарских радова и у категорији интернет прилога победник је прича “Заувек деца”, ауторке Слађане Димитријевић, док је категорији прилога емитованог на радију победник репортажа ” О добрим људима”, Тијане Лукић новинарке Радио Београда.

Добитник специјалног признања “Цвет једнакости за изузетан допринос стварању изједначених могућности за особе са инвалидитетом у 2023. години” је Жељко Перишић, сарадник који већ десет година помаже акцију “ЗаЧепимо предрасуде”.

Манифестацију су колажним програмом употпунили сарадници Удружења из институција и организација особа са инвалидитетом са подручја града.