До опреме за финалну прераду уз подршку градског фонда за пољопривреду
28/03/2022

До опреме за финалну прераду уз подршку градског фонда за пољопривреду

Са циљем побољшања материјалног положаја пољопривредника кроз бескаматно кредитирање и субвенционисање пољопривредне производње, Град Ужице и Фондација Ана и Владе Дивац у сарадњи са РРА Златибор су основали Фонд за подстицај развоја пољопривреде. Конкурс за подстицајна средства отворен је до 15. априла.

Како истиче члан Градског већа за привреду и пољопривреду Слободан Кузмановић, у питању је иновативни модел кредитирања пољопривредне производње који покрива набавку опреме, која није обухваћена државним и локалним програмом субвенција.

“Пољопривредник добија бескаматни кредит са роком отплате на три године и са субвенцијом од 30 одсто. У првој години враћа само 10 одсто износа кредита, а наредне две године по 30 одсто, што значи да одмах по добијању кредита добија субвенцију од 30 одсто и наредне три године враћа кредит без камате и без валутне клаузуле. Важно је нагласити да су за ову годину обезбеђена средства у износу од 4,4 милиона динара и да ће се користити за набавку опреме за прераду воћа и поврћа, односно финалну прераду у оквиру пољопривредног газдинства. Ту се убрајају хладњаче, млекаре, сушаре, пастеризатори, вакумирке, етикетирке, пунилице и друго. Може се конкурисати и за опрему за прераду млека, за инвестиције за копање бунара за наводњавање као и за инвестиције у сеоска туристичка газдинства у руралним срединама и домаћу радиност”.

Право учешћа на овом конкурсу имају носиоци регистрованог пољопривредног газдинства са активним статусом, који имају пребивалиште на територији града. Максималан износ подстицаја је 250 хиљада динара, с тим да вредност инвестиције не може бити мања од 100 хиљада динара.

Предност за добијање ових средстава ће имати жене као носиоци газдинства и млади пољопривредници, а подносилац захтева уз пријавни формулар подноси предрачун са описом инвестиције.

Пријаве са неопходном документацијом подносе се на адресу РРА Златибор, Петра Ћеловића бб, 31 000 Ужице, а све ближе информације доступне су на интернет страници Фондације Ана и Владе Дивац, сајту РРА Златибор и званичном порталу града Ужица.