До краја наредне године најмодернија фабрика воде у Србији и повратак на акумулацију Врутци
26/12/2017

До краја наредне године најмодернија фабрика воде у Србији и повратак на акумулацију Врутци

Данас је у присуству потпредседнице Владе и министарке Зоране Михајловић свечано обележен завршетак радова на првој фази реконструкције и доградње постројења за прераду воде “Петар Антонијевић” на Церовића брду у Ужицу. Средства за ову фазу радова су обезбеђена већим делом преко Министарства грађевине које је учествовало са 360 милиона динара, учешће Града је било 49 милиона а ЈКП Водовод 22,5 милиона.

Градоначелник Ужица, Тихомир Петковић и потпредседница Владе, Зорана Михајловић на обележавању завршетка прве фазе радова на Фабрици воде

Изражавајући задовољство што је ова фаза радова на реконструкцији и доградњи три нова објекта фабрике воде на Церовића брду завршена у кратком року, потпредседница Владе Зорана Михајловић је рекла да је резултат завршених радова” повећан капацитет и бољи квалитет воде ” и додала да је ово јединствен пројекат и да је Министарство грађевине у свом буџету обезбедило 280 милиона динара за завршетак друге фазе, чиме ће се комплетно решити питање снабдевања водом грађана Ужица.

Министарка је овом приликом истакла да је Министарство грађевине спремно да пружи финансијску подршку Граду Ужицу и у послу замене дотрајалих водоводних цеви на територији града које су у веома лошем стању.

Градоначелник Ужица, Тихомир Петковић захвалио се потпредседници Владе Зорани Михајловић на њеној посвећености и надзору над овим пројектом и истакао да без финансијске подршке Владе Републике Србије, Град не би могао сам решити проблем водоснабдевања.

Градоначелник Петковић је рекао да је завршетком ове фазе радова омогућено Водоводу да са великом дозом сигурности прерађује воду са Сушичких врела, јер је пре ове реконструкције све време постајала опасност да водоснабдевање града буде угрожено и истакао да је то један од разлога због чега је тек јуче укинута ванредна ситуација. Напомињући да је услов за враћање на акумулацију Врутци као основног извора водоснабдевања, редован мониторинг и анализа воде коју мора радити Водовод, кроз прву фазу је већ обезбеђен део неопходне лабораторијске опреме а недостајући део ће бити обезбеђен кроз другу фазу.

“Кроз ову реконструкцију Ужице добија нову најсавременију фабрику воде у Србији и завршетком друге фазе радова Ужице ће поново потпуно безбедно и без икаквих опасности пити квалитетну и потпуно исправну воду са акумулације Врутци”-рекао је Петковић.