До краја године биће укровљена нова црква у Крчагову
10/08/2018

До краја године биће укровљена нова црква у Крчагову

Након 175 година, колико је прошло од како је изграђена последња православна светиња у Ужицу, крајем прошле године почела је изградња новог храма и то у насељу Крчагово. Град Ужице је донирао парцелу како би се на њој градила црква а у склопу прославе Дана града у октобру прошле године освештани су и темељи нове цркве посвећене Покрову Пресвете Богородице.

Будући изглед цркве у Крчагову

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је данас обилазећи радове заједно са ужичким свештенством истакао да ова генерација Ужичана може да буде поносна јер је после близу 175 година заједничким напорима ужичког свештенства, Града Ужица и великог броја ужичких привредника покренута изградња цркве у Крчагову.

Храм у Крчагову се гради по угледу на манастир Сопоћане

“Град је схватајући потребу суграђана за новим црквеним здањем, поклонио око 40 ари земљишта нашој цркви што је био почетни корак”, рекао је градоначелник Петковић и додао да Град Ужице такође пружа подршку и у изградњи цркве на Белој Земљи коју привредници те месне заједнице углавном сами финансирају.

Градоначелник је истакао и да се нада да ће највећи део послова на изградњи храма у Крчагову бити готов до краја године до када се очекује да објекат буде укровљен и напоменуо да ће Ужичани за неколико година имати две нове цркве на местима где су неопходне.

Град Ужице је донирао парцелу у Крчагову где се гради црква посвећена Покрову Пресвете Богородице

Овај свети објекат је планиран у модерном стилу по угледу на манастир Сопоћане из Рашке области. Процена је да целокупан пројекат – црква, парохијски дом са пратећим објектима кошта око 600 000 евра, а сама црква око 300 000.

Архијерејски намесник ужички протојереј- ставрофор Милош Босић је истакао захвалност владици жичком Јустину уз чији благослов се ова светиња гради, али и целокупном грађевинском одбору на челу са Николом Селаковићем, генералним секретаром председника Републике Србије који је обезбедио велики део материјала за досадашње радове.

Архијерејски намесник ужички протојереј- ставрофор Милош Босић

О роковима за завршетак радова на храму намесник Милош Босић је рекао:

“Црква се не гради као ћуприја да се за дан уради па да кратко траје, трајаће градња неколико година, јер се она гради за стотине година, гради се за генерације које долазе иза нас и градимо је да оставимо неки траг у времену у коме смо живели” и додао “велика је радост једне породице када подигне дом свој, за своју децу за своје унуке иако та кућа траје само за једну, две или три генерације максимално у нашим околностима, колика тек треба да буде радост једног града, једног насеља као што је Крчагово кад подиже један заједнички дом, храм Божији, место окупљања који треба да траје толике године”.

Сви грађани добре воље могу уплатити прилог за изградњу цркве у црквеној продавници у Крчагову, на аутобуској станици на раскрсници улица Милоша Обреновића и Норвешких интернираца. На истом месту могу купити икону или свећу и на тај начин дати своје учешће изградњи новог храма јер сав новац прикупљен у продавници усмерава се у изградњу цркве.