До 10. септембра предлози за Повељу, Плакету и Награду Града Ужица
13/08/2021

До 10. септембра предлози за Повељу, Плакету и Награду Града Ужица

Комисија за јавна признања и награде града Ужица позвала је суграђане да у наредних месец дана пошаљу предлоге за појединце и колективе, за највиша признања, која се традицинално додељују поводом Дана града. По речима председника Комисије за јавна признања и награде града Ужица Бранислава Митровића право да предложе кандидате имају предузећа и установе, месне заједнице, удружења грађана и друге организације, Скупштина града, појединци и групе грађана са подручја града Ужица.

“Предлози се могу односити на кандидате за повељу, као највеће признање града Ужица, које је намењено за заслуге и дела која доприносе укупном развоју града. Такође, могу се предлагати кандидати за плакету града Ужица, за резултате остварене у дужем временском пероду у области привреде, друштвених делатности, науци, култури, уметности и другим областима јавног живота. Награда града Ужица додељује се за изузетне резултате у раду и унапређењу привреде, пољопривреде, науке, културе, физичке културе, образовања, васпитања, здравствене, социјалне и дечије заштите, локалне самоуправе, као и очувању, побољшању и заштити животне средине и свим другим видовима стваралаштва у граду. Кандидате могу делегирати људи и колективи са територије града Ужица, али предлагани појединци и колективи могу бити и ван града Ужица. Потребно је да сваки предлог има и одређено образложење, због чега би неко добио ту награду”.

Жељко Марковић, члан Комисије за јавна признања и награде града Ужица позвао је грађане и институције да кандидују и своје комшије и колеге за ове награде.

“Речима уваженог академика Љубомира Симовића који је написао да се са прозора ужичке Гимназије, виде прозори светских универзитета подсетио бих на то да град Ужице већ деценијама и вековима баштини људе који су и Србији и овом граду дали и приказали најпозитивније вредности. У контексту тих речи са прозора Градске куће виде се и та бивша времена и ти бивши људи, као и будућа времена. На неки начин са прозора Градске куће ми ћемо и та њихова имена ставити у видик који се са простора града Ужица пружа”.

Предлоге са образложењем потребно је доставити Комисији за јавна признања и награде града Ужица до 10. септембра 2021. године. Након заседања комисије, образложен предлог доставља се Градском већу које доноси коначну одлуку ко ће ове године приликом Свечане седнице града Ужица добити повељу, плакету или награду.”

Јавни позив за подношење предлога за доделу јавних признања и награда града Ужица за 2021. годину можете погледати ОВДЕ.